Εξοπλιστικά προγράμματα: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων

Σε τρία βήματα σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το πρώτο είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα, για το οποίο οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και ίσως μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να έχουμε την οριστική συμφωνία. Φαίνεται ότι εκτός σχεδιασμού βγαίνουν οι φρεγάτες Belharra και αυτό γιατί η χώρα επιθυμεί να υπάρχουν εξοπλιστικά προγράμματα κι ενίσχυση που θα είναι άμεσα επιχειρησιακά, να είναι δηλαδή άμεσου αποτελέσματος. Για αυτό μπήκαν στη συζήτηση τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουμε με μια διακρατική συμφωνία με την Γαλλία. Διότι σκοπεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου όλες οι συμφωνίες να είναι διακρατικές χωρίς μεσάζοντες. 
Πάντως, στόχος είναι να ενισχυθούν όλα τα σώματα τω ενόπλων δυνάμεων σε διάφορα σημεία που απαιτείται, είτε οπλισμό είτε άλλα συστήματα που έχουν ζητήσει τα τρία επιτελεία. 

Το δεύτερο βήμα είναι η ενίσχυση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή προσλήψεις ΕΠΟΠ, τον αριθμό των οποίων ίσως ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. 

Το τρίτο βήμα είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η ΕΑΒ θα περάσει στο υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να τρέξει και η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, τα οποία έχουν καθυστερήσει.  

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι πρέπει να αναβαθμιστούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, τα οποία θα δώσουν άμεσα το πλεονέκτημα στις ένοπλες δυνάμεις και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους, όπως είναι οι  τορπίλες βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. Η συντήρηση των MIRAGE 2000, καθώς με τα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν είναι η αιχμή του δόρατος της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και η αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που είναι οι νεότερες φρεγάτες που διαθέτει ο ελληνικός στόλος και όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
 

Πηγή: skai.gr