Die Welt: Ο Ερντογάν ήθελε θερμό επεισόδιο- Γιατί τον μετέπεισαν οι στρατηγοί του

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο σημερινό της φύλλο σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο με σκοπό την πολιτική του επιβίωση. 

Σε άρθρο με τίτλο ο υπολογισμένος πόλεμος του Ερντογάν, γράφει πως «εάν εξαρτιόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό», η Βελτ που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γείτονος σημειώνει πως αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από στρατηγούς πριν από λίγες ημέρες. Τους είπε - λέει  - πρέπει να το κάνετε έτσι ώστε κανείς να μην σκοτωθεί στη διαδικασία. Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρριφθεί ένα ελληνικό μαχητικό, κι ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί. Αλλά οι Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν κι αυτό.

Σύμφωνα με την συντάκτρια Μάριον Σέντκερ όταν προετοιμάζεται για πόλεμο, ο στρατός ακολουθεί μια ακολουθία βημάτων: πρώτα, μυστικές συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγει ελιγμούς, ακολούθως έναν ακριβή ελιγμό πολέμου, προειδοποιητικά πυρά και μετά την επίθεση. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση «ελιγμών πολέμου»: στα τέλη Αυγούστου, το ναυτικό της πήρε θέση. Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει στρατιωτική άσκηση βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ερμηνεύοντας τις κινήσεις Ερντογάν η εφημερίδα γράφει ότι η σταδιακή διαμάχη του για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο έχει μόνο έναν σκοπό: να εξασφαλίσει την εξουσία του και να ενώσει τους Τούρκους πίσω του. Ο μετασχηματισμός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ανακάλυψη ενός φερόμενου προσοδοφόρου πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που είχε ήδη βρεθεί το 2004 και η κόντρα με την Ελλάδα: Όλα αυτά είναι ψηφιδωτά κομμάτια με τα οποία θέλει να αποσπάσει τον τουρκικό λαό από να στραφεί εναντίον του.
Και έτσι ο Ερντογάν προκαλεί με ρητορική πολέμου, ενώ το ναυτικό πηγαίνει βήμα προς βήμα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τον εταίρο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα: «Δεν είμαστε έθνος με στρατό - ολόκληρο το έθνος μας είναι στρατός!» είπε σε ομιλία του  το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: skai.gr