Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας η έναρξη σεισμικών ερευνών και η παράδοση νέων Rafale στην Ελλάδα

Οι Τούρκοι παρακολoυθούν στενά τη διαδικασία παραλαβής των μαχητικών, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Στο μικροσκόπιο της Τουρκίας κα της Λιβύης έχει μπει η έναρξη των σεισμικών ερευνών της Ελλάδας σε Κρήτη και Πελοπόννησο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι δύο χώρες ζυγίζουν την κατάσταση με δεδομένη και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αντίδραση είτε από την κυβέρνηση της Τρίπολης είτε από την Άγκυρα, εκτίμησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας. Αυτή την φορά τον εκνευρισμό πυροδότησε η παράδοση δύο ακόμη Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι Τούρκοι παρακολoυθούν στενά τη διαδικασία παραλαβής των μαχητικών και επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει ήδη οκτώ Rafale και ναυπηγεί τρεις φρεγάτες στην Γαλλία».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι «η Γαλλία παρέδωσε άλλα δυο μαχητικά Rafale απο τα 24, τα οποία έχει πουλήσει και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ταξίδεψε στη Γαλλία και συμμετείχε στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης απο τις 3 φρεγάτες που έχει αγοράσει τη Ελλάδα».

«Mε τη νέα παράδοση η Ελλάδα συνολικά διαθέτει οκτώ μαχητικά Rafale. Δύο από αυτά είναι νέα μαχητικά τα έξι μεταχειρισμένα. H Eλλάδα έχει παραγγείλει από την Γαλλία τρεις φρεγάτες Belharra και 24 μαχητικά Rafale, τα πρώτα έξι Rafale παραδόθηκαν στον περασμένο Ιανουάριο και η τελετή παράδοσης τους είχε μετατραπεί σε σοου» συνέχισε το Haber Global.

Η Τουρκία ανησυχεί και για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη.

«Οι Έλληνες επιχειρούν να πλήξουν όλο το τουρκολιβυκό μνημόνιο» δήλωσε ο Ερντογάν Καρακους, αντιπτέραρχος ε.α.

«Στόχος τους είναι να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια για να χαλάσουν όλα τα δεδομένα της συμφωνίας Τουρκίας με τη Λιβύη. Διότι εμείς, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία αυτή, αποδεχθήκαμε ως 6 μίλια τα χωρικά ύδατα της Κρήτης εδώ φτάνει και το μνημόνιο μας, φτάνει μέχρι και τη Λιβύη. Εκείνη θέλουν να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα και να χαλάσουν όλη τη συμφωνία. Εκείνοι λένε πως δεν θα γίνει κάτι αν αλλάξουν τα δεδομένα και αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα νοτιοδυτικά και νότια αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί» είπε.

Πηγή: skai.gr