Κλείσιμο

Εκλογές «γιοκ» - Τα σενάρια ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός δεν έβαλε αστερίσκους για το θέμα των εκλογών προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε όσους τις είχαν προεξοφλήσει για τον Σεπτέμβριο. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δυο φορές έκλεισε την «πόρτα» στις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακυρώνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν. Πρώτα στη Βουλή. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μιλώντας στον Βασίλη Χιώτη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε τονίζοντας καταρχάς πως δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βόμβα» την απλή αναλογική. «Δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μετά την πρώτη κάλπη η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε μια δύσκολη περίοδο έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το "συμφέρον" της επανεκλογής μου».

Ο πρωθυπουργός δεν έβαλε αστερίσκους για το θέμα των εκλογών προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε όσους τις είχαν προεξοφλήσει για τον Σεπτέμβριο. Σημαίνει αυτό πως τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και της ΝΔ θα σταματήσουν να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς; Σε καμία περίπτωση. Η γαλάζια παράταξη, άλλωστε είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που εδώ και καιρό ανακοινώνει επίσημα τους υποψηφίους της. Αυτό ήταν, άλλωστε ο πρώτο «καμπανάκι» που είχε χτυπήσει για το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία πιο νωρίς.

Ο κίνδυνος, βέβαια οι υποψήφιοι βουλευτές να «καούν» στο ζέσταμα αν οι εκλογές γίνουν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης υπάρχει. Αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή και στη ΔΕΘ δεν υπάρξει κάποια έκπληξη θεωρείται σίγουρο πως τα στελέχη της Πειραιώς, αλλά και των άλλων κομμάτων θα αναγκαστούν να πατήσουν φρένο. Μια τόσο μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι κουραστική και για τους ίδιους, αλλά κυρίως για το εκλογικό σώμα. 

Όλα δείχνουν πως τα «χαρτιά» της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους από τις αρχές του χρόνου, όπως και το ξεπάγωμα των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δεν θέλει να τα «κάψει» τόσο εύκολα ο πρωθυπουργός. Πιστεύει πως αν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη του 2023 αυτές οι δυο κινήσεις μαζί με κάποιες άλλες συμπληρωματικές θα ροκανίσουν τις όποιες φθορές θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στο χειμώνα. Μέλημα του Μαξίμου μέχρι το 2023 είναι η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, προαναγγέλλοντας fuel pass 3, καθώς και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν χρήματα ακόμα και σε δόσεις 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν δικαιώθηκαν από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα (Μάιος 2015 – Ιούνιος 2016) επειδή δεν είχαν κινηθεί δικαστικά. Παράλληλα η απόφασή του να πραγματοποίησει τις εκλογές την Άνοιξη του 2023 ενισχύει σημαντικά το θεσμικό του προφίλ.

Ο ανασχηματισμός

Όσοι υποστηρίζουν πως όταν κλείνει η «πόρτα» των πρόωρων εκλογών ανοίγει το «παράθυρο» του ανασχηματισμού δεν έχουν άδικο. Η κίνηση η οποία θα ακύρωνε οποιαδήποτε σκέψη για κάλπες τον Σεπτέμβριο θα ήταν η αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου που θα έδινε ένα φρεσκάρισμα στην κυβέρνηση πριν περάσει στην τελευταία στροφή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής, άλλωστε δεν έχει προχωρήσει σε κάποιον δομικό ανασχηματισμό. Είχε προτιμήσει να κάνει μόνο διορθώσεις στο υπουργικό σχήμα. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός με αυτή τη διπλή ρελάνς που έκανε επιθυμεί να ανακτήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Έκλεισε την κουβέντα απλώς για την ανοίξει ο ίδιος όποτε και αν το επιθυμεί βρίσκοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μερική ύπνωση. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ κομματικές πηγές εκτιμούν πως αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβρη θα είναι για λόγους τακτικής. Υποστηρίζουν πως αν ίσχυαν οι διαφορές των δημοσκοπικών εταιριών τότε «θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος».