Η δημοσκοπική μάχη των κομμάτων στην εκπνοή του 2022 - Τι έδειξε η έρευνα της Pulse

Ανάλυση των στοιχείων που έδωσε η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ - Στην ακρίβεια εστιάζουν την προσοχή τους τα κόμματα 

Του Αντώνη Αντζολέτου

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε για δυο ημέρες στην Αχαΐα, στο «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ που το κράτησε σε ροζ χρώμα και στις εκλογές του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να σβήσει τα αποτυπώματα που άφησε η Συμφωνία των Πρεσπών στη Μακεδονία και έχει επισκεφτεί διαδοχικά τις Σέρρες και την Πέλλα. Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται με ζητούμενο, αυτή την περίοδο, να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν δημοσκοπικά στην αυγή του 2023 και να μπουν στα «χωράφια του αντιπάλου τους».

Η κυβέρνηση στηρίζεται στα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει στην ανάσχεση της ακρίβειας προκειμένου να διατηρεί την απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου και αποτυπώνεται στο 33%. Στο 7% είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που ούτε χάνει ούτε κερδίζει και παραμένει στο 26%. Καμία μεταβολή δεν καταγράφουν το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5,5% και η Ελληνική Λύση στο 4%. Το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται ενισχυμένο κατά μισή μονάδα φτάνοντας και πάλι το «ψυχολογικό όριο» του 3% που του δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή.

Που δίνουν τα κόμματα τη μεγάλη τους προσοχή; Στην ακρίβεια και στις μεγάλες ανατιμήσεις. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για αυτό οι περιοδείες όλων των πολιτικών αρχηγών συνοδεύονται απαραιτήτως και από μια επίσκεψη στην αγορά. Στο ερώτημα πόσο σας απασχολούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το 88% δηλώνει πολύ και αρκετά. Στα ίδια επίπεδα και σε ποσοστά  87% και 86% προβληματίζονται οι πολίτες από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα αντίστοιχα. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα δείξει το επόμενο διάστημα τη χρησιμότητά του και θα φέρει αποτελέσματα στην τσέπη των πολιτών. Η εγκληματικότητα, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό ακολουθούν. Μπορεί στην τελευταία θέση της λίστας να είναι οι τηλεφωνικές υποκλοπές, ωστόσο περίπου ένας στους δυο ερωτηθέντες (47%) δηλώνουν την ανησυχία τους από τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Ανά κομματικό κοινό οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν πως ανησυχούν «πολύ ή αρκετά» για τις παρακολουθήσεις κατά 30%. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει σημαντικά στους ερωτηθέντες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ (72%). Το στοιχείο, ωστόσο που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για τις υποκλοπές μόλις κατά 43% παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος του Κινήματος ανέδειξε το θέμα και υπήρξε θύμα υποκλοπής των τηλεφωνικών του συνομιλιών.

Στον σημαντικό δείκτη της παράσταση νίκης, που καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα κάθε φορά οδηγείται στις κάλπες, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική μεταβολή. Οι πολίτες, ανεξαρτήτως προτίμησης κόμματος, πιστεύουν σε ποσοστό 55% πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ το 27%.

Η προεκλογική περίοδος έχει πάρει ήδη αρχηγικά χαρακτηριστικά συνεπώς αυτό που μετράει είναι η γνώμη των πολιτών για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις μεγάλες κρίσεις. Τα θέματα ανάπτυξης και οικονομίας μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, o Κυριάκος Μητσοτάκης κατά 35%, ο Αλέξης Τσίπρας κατά 26% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 10%. Ίδια είναι περίπου η εικόνα για την ενεργειακή κρίση, όμως εκεί που υπερτερεί πολύ ο πρωθυπουργός είναι στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα. Υπέρ της διαχειριστικής ικανότητάς του τάσσεται το 43% των ερωτηθέντων. Τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 26% και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 6%. Οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων και της διαγραφής του Ανδρέα Πάτση από τη Ν.Δ. φαίνεται πως έχουν λειτουργήσει υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 28% υποστηρίζει πως μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα διαφάνειας έναντι 27% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 12% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά πολλούς το δίλημμα στις κάλπες της απλής αναλογικής θα έχει να κάνει και σε σχέση με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Συμμαχίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ή αυτοδυναμία; Τα πράγματα, σύμφωνα με την Pulse είναι λίγο πολύ ισορροπημένα με το 44% να προκρίνει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 37% τις συνεργατικές. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών μπορεί ο πρωθυπουργός από την Πάτρα να ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται να αιφνιδιάσει, ωστόσο φαίνεται πως το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο. Για αυτό και άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι αρκετά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επιμένουν πως πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι πολιτικές εξελίξεις. Το 24% επιθυμεί να γίνουν οι εκλογές την άνοιξη του 2023, το 32% θέλει νωρίτερα και το 32% επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία να φτάσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο που λήγει η συνταγματική της θητεία.

Πηγή: skai.gr