Μέσα σε μισή ώρα ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- Τι ειπώθηκε- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Με διαδικασίες εξπρές η χώρα κινείται προς τις νέες εκλογές - Τι ζήτησαν Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Περίπου μισή ώρα κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη σύσκεψη, που έγινε σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, μετείχαν οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή που αναδείχθηκε την περασμένη Κυριακή και στόχος της ήταν να διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης νέας κυβέρνησης.

Εξερχόμενοι του προεδρικού μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν καμία δήλωση: Βγήκαν μαζί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ ακολουθούσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Οι πολιτικοί  αρχηγοί συμφώνησαν να πάει η χώρα σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης, πράγμα που είναι  γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

τσίπρασ-ρολόι

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ανδρουλάκης Τσίπρας Βελόπουλος

Η βουλή «της μιας μέρας» θα ορκισθεί την Κυριακή και την επομένη το πρωί θα εκλεγεί προεδρείο της. Η διάλυση αυτής της βουλής θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας και από εκείνη τη στιγμή η χώρα θα βρεθεί και πάλι επισήμως σε προεκλογική περίοδο. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι πολίτες δεν θα βάλουν σταυρό προτίμησης σε υποψηφίους, καθώς θα γίνουν με λίστα- με βάση τη σειρά που κατέλαβαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. 

Μητσοτάκης- Τσίπρας- Βελόπουλος

Η επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ακολουθεί:

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. 

Κουτσούμπας

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. 

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Πηγή: skai.gr