Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών: Πότε κλείνει η Βουλή - Ο ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τι προβλέπει το Σύνταγμα εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις κάλπες της 21ης Μαΐου

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να θυροκολληθεί το διάταγμα της διάλυσης της Βουλής, μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου. Μένουν ελάχιστες μέρες για την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου και θα μεσολαβήσουν οι δύο εβδομάδες των διακοπών στις εργασίες της Βουλής για το Πάσχα. Η Βουλή αναμένεται να κλείσει έως τη Μ. Τετάρτη το αργότερο και η διάλυσή της τοποθετείται χρονικά στο διάστημα 22 με 28 Απριλίου. 

Στις 21 Μαΐου οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και θεωρείται τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 151 έδρες για κάποιο κόμμα. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί αυτό, κατά το Σύνταγμα ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δίνει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων. Εφόσον η εντολή αποβεί άκαρπη, τότε την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εκείνος την επιστρέψει, τότε, την δέκατη ημέρα από τις εκλογές η κυρία Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαϊου. Εφόσον δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, τότε δίνεται εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το περιθώριο των τριών ημερών και μπορούν να την επιστρέψουν ακόμη και αυθημερόν ή τη στιγμή, εντός του τριημέρου, που θα κρίνουν ότι δεν θα τελεσφορήσει. 

Η βουλή που θα έχει προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαϊου θα ορκισθεί και την επομένη θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές προσδιορίζονται έτσι για τις 2 Ιουλίου. 

Πηγή: skai.gr