Η πολύπλοκη εξίσωση για την ημερομηνία των εκλογών - Τι «δείχνει» το market pass

Στο Μέτσοβο είναι πιθανόν να καταλήξει στις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός για την ημερομηνία των εκλογών - Όλα δείχνουν μετά τον Απρίλιο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αυτή τη φορά στο βουνό, στο Μέτσοβο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεν θα πάει για να σκεφτεί ούτε πως θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό ούτε για το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άλλωστε λήγει το 2025. Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι το ζητούμενο αν και στην πολιτική οι εξελίξεις είναι πάντα δυναμικές. Ακόμα και αν αποφασίσει, πως θα τραβήξει την κυβερνητική θητεία  όσο πιο μακριά γίνεται, ούτε ο ίδιος μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το market pass και η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού το «market pass» αποτέλεσε τη μεγάλη απόδειξη πως οι συνεχείς δεσμεύσεις του, για ολοκλήρωση της τετραετίας, δεν είναι «λόγια του αέρα». Για ένα μέτρο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο το τελευταίο πράγμα που θα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μην το δει να λειτουργεί και να αποτυπώνεται στην τσέπη των καταναλωτών. Υπό κανονικές συνθήκες το λιγότερο για δυο μήνες θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι πρόωρες κάλπες απομακρύνονται. Συνεπώς από τον Απρίλιο και μετά θα ήταν το πιο πιθανό ο πρωθυπουργός να πατήσει το «κόκκινο κουμπί». Οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος και ο συνδυασμός του «market pass» με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι τρία μέτρα από τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει «πόντους» την προεκλογική περίοδο. Και παράλληλα να δώσει απαντήσεις στην πληθωριστική κρίση και ασφαλώς στο σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η εξίσωση είναι πολύπλοκη, καθώς από την 1η Μαΐου θα υπάρξει και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα περιμένει ακόμα δυο μήνες για να πάει τις εκλογές κοντά στην 7η Ιουλίου; Θα ήταν ιδανική συνθήκη η χώρα να βρίσκεται σε μια καλή τουριστική περίοδο όταν θα στηθούν οι κάλπες, ωστόσο οι δεύτερες εκλογές που δύσκολα θα αποφευχθούν και το μεσοδιάστημα μέχρι να πραγματοποιηθούν δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Υπάρχει και ο σεβασμός στα «μπάνια του λαού». Με αυτά τα δεδομένα περισσότεροι κυβερνητικοί θα στοιχημάτιζαν πως τα παραβάν θα στηθούν στα σχολεία κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο. Οι δηλώσεις των στελεχών της πλειοψηφίας, πάντως θολώνουν το τοπίο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ καθησύχασε ότι «το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία». Υπενθυμίζεται πως το Πάσχα φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου. Ο Νίκος Ρωμανός, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δήλωσε πως «από τον Ιανουάριο οι εκλογές σταματούν να είναι πρόωρες».

Οι «μηχανές»  στην Πειραιώς, όπως και σε όλα τα κόμματα, παραμένουν αναμμένες. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στη γαλάζια παράταξη είναι στο τελικό στάδιο, ώστε αρχές του χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις και οι νέοι υποψήφιοι να πάρουν το χρίσμα και να μπουν δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: skai.gr