Διπλωματική ασπίδα γύρω από την Αθήνα – Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Ρητή αναφορά πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα είναι άκυρη, αναμένεται να περιέχει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

Ειδικότερα, το sigmalive μεταδίδει με βάση τις πληροφορίες του DPA, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στην Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, στην διάθεση του DPA.

Την εν λόγω πληροφορία, επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι επιστολές της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση, Αθήνα έστειλε χθες για το θέμα δύο επιστολές, μια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ

Ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Συζήτησαν για το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Πηγή: skai.gr