Πέτσας: Το περιεχόμενο των επιστολών που στείλαμε στον ΟΗΕ για την τουρκολιβυκή συμφωνία

Δύο επιστολές, την πρώτη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Aντόνιο Γκουτέρες, και τη δεύτερη στην πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του των Ηνωμένων Εθνών, Κέλι Κραφτ, έστειλε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, με τον Στέλιο Πέτσα να παρουσιάζει το περιεχόμενό τους κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι στην επιστολή τονίζεται ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».

H επιστολή της Αθήνας στον Γκουτέρες (αγγλικά) 

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων (Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά) προς τον ΓΓ του ΟΗΕ».

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει τη συμφωνία αυτή στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επισημαίνεται, ακόμη, ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής «και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Η επιστολή της Αθήνας στην Κραφτ (αγγλικά)

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα τα ίδια επιχειρήματα τίθενται και στην επιστολή πρός τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ».

«Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, συγκαλείται σε λίγο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).