Κλείσιμο

«Διμέτωπο» αγώνα σε Στρασβούργο και Θεσσαλονίκη δίνει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο, για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αρωγή από την Ευρώπη προς την Ελλάδα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε δύο μέτωπα, σε Στρασβούργο και Θεσσαλονίκη, θα δώσει τον αγώνα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, έχοντας στο επίκεντρο τις ανυπολόγιστες ζημίες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε όλη τη Θεσσαλία, ανατρέποντας κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό και πλάνο ενόψει ΔΕΘ.

Όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, αύριο Τρίτη, θα μεταβεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. "Θα συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που συνδέεται άμεσα με την κλιματικά κρίση. Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας, απ' όπου ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε ιδίοις όμμασοι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, κατά τη σύσκεψη των δημάρχων των πληγέντων περιοχών στο δημαρχείο της Καρδίτσας την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται και σηκώνοντας προσωπικά το βάρος της επίλυσης και απάλυνσης των προβλημάτων, μιλώντας σε πρώτο ενικό δεσμεύτηκε ότι θα κινητοποιήσει "ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ' όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί".

"Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -ζήτημα πόρων" είχε διαβεβαιώσει, και αυτό ακριβώς σπεύδει να εξασφαλίσει αύριο στο Στρασβούργο όπου θα συζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ η οποία σε πρώτη φάση αφορά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενώ έπονται και περαιτέρω ενισχύσεις που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αλλά και την ανασυγκρότηση και θωράκιση των πληγέντων περιοχών.

Από την Πέμπτη κιόλας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο "Χ" υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να συνδράμει όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα.

"Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μετέφερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε την υποστήριξη", σημείωσε η σιδηρά κυρία των Βρυξελλών.   

Η πρώτη αυτή "ευρωπαϊκή μάχη" που θα δώσει ο πρωθυπουργός αύριο, για τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δεσμεύσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, για στήριξη στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Ελλάδα, θα κρίνει και την επόμενη μάχη στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από το βήμα της ΔΕΘ, όπου θα ανέβει με μία εβδομάδα καθυστέρηση, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας και συνέντευξης τύπου λόγω των καταστροφικών γεγονότων στη Θεσσαλία, αναμένεται να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών με την ΕΕ και την "ώθηση" που θα δώσουν ή όχι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες της Θεσσαλίας. "Θα μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα αναλυτικά, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις, θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα", είπε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία, από το συντονιστικό κέντρο της Λάρισας.

Σε κάθε περίπτωση μαζί με το τελετουργικό των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ άλλαξαν δυστυχώς λόγω των γεγονότων και οι προτεραιότητες, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας κυρίως στην πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. 

Πηγή: skai.gr