Νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο νέος γύρος θα διεξαχθεί στη σκιά της έντασης που διέπει το τελευταίο διάστημα τις ελληνοτρουρκικές σχέσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. 

Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας σε συνέδριο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που διοργανώνει στην Κύπρο το ίδρυμα "Γλαύκος Κληρίδης" τόνισε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων προωθώντας μια τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα, νεοοθωμανική ατζέντα». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη χώρα μας για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα  και το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε  αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Φυσικά, η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε ότι «η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ». 

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου, στις 19.00, ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα στις 19.00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και για την τουρκική παραβατικότητα.

Πηγή: skai.gr