Διακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Για την Τουρκία χρειάζεται έξυπνη ισχύς, χρειάζονται «κόκκαλα» και «μυς»

Για την αντιμετώπιση της Τουρκίας χρειάζεται η επιστράτευση έξυπνης ισχύος, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος. 

Χρειάζεται, εξήγησε, διπλωματία με στόχο ηγεσίες και κοινή γνώμη σε ΕΕ και ΗΠΑ λεπτές κινήσεις με χώρες που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όπως εμείς, αλλά και επίδειξη σκληρής ισχύος που να δείχνει και τα όρια το πόσα μπορούμε να δεχθούμε και μέχρι πού μπορούμε να πάμε. «Τα κόκκαλα είναι η διπλωματία, οι μυς είναι η ισχύς» δήλωσε χαρακτηριστικά o αντιναύαρχος.

«Κανένας δε θα σε πάρει σοβαρά, κανένας δε θα κοιτάξει την κυριαρχία σου αν δε δείξεις εσύ ότι είσαι έτοιμος να συγκρουστείς για αυτά και να ματώσεις. Θεωρώ ότι τον Αύγουστο ορθώς η ελληνική πλευρά κινήθηκε στο πεδίο της διπλωματίας γιατί δεν υπήρχε λόγος να παροξύνει την κατάσταση και να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν» τόνισε. 

Κυριαρχία 

«Νομικά στα 6 μίλια στάματα η κυριαρχία μας, 6 μίλια και 1 μέτρο είναι διεθνή ύδατα, πολιτικά όμως η Τουρκία παραβιάζει χώρο που είναι δυνητικά κυριαρχία Ελλάδος τον οποίο μπορούμε να επεκτείνουμε ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για αναβάθμιση πρόκλησης εφόσον περάσει τα 12 μίλια. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις. Η Τουρκία λειτούργει με βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς κυρώσεις. Η είσοδος ερευνητικού σκάφος που θα εκτελεί έρευνες σε υφαλοκρηπίδα που θεωρούμε δική μας και σε απόσταση τέτοια που θεωρούμε ότι είναι η δική μας αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελεί τρομερή πρόκληση… Οτιδήποτε εγγύτερα των 12 μιλιών…» εξήγησε.

Η (μη) στάση των ΗΠΑ

Όπως εξήγησε, «δεν είναι μόνο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τελική φάση προεκλογικής περιόδου και μετεκλογικά και έως τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση θα είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος - ειδικά άμα αλλάξει η κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν πιο δύσκολα, και μόνο αν συμβεί κάτι που θα τους τραβήξει προσοχή ο εστιασμός τους είναι σε Ρωσία, Κίνα, Ειρηνικό».

Κυρώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην TPAO (τουρκική εταιρεία πετρελαίου) και όσους εμπλέκονται με τα πετρέλαια, που θα εμποδίσουν την Τουρκία από το να αντλήσει η να μεταφέρει το αέριο του Εύξεινου Πόντου και να υπάρχει απειλή κυρώσεων στο τραπεζικό της σύστημα με αυτοματοποιημένη μορφή.

Η στρατηγική της Τουρκίας

«Εκτιμώ ότι μέσα στη στρατηγική της Τουρκίας υπάρχει η πρόκληση θερμού επεισοδίου από μέρους μας για να υποστούμε μετά οποιαδήποτε απάντηση από την Τουρκία και τη διεθνή κοινή γνώμη... Αν χτυπήσουμε, μη θεωρήσετε δεδομένη τη συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και καθόλα δίκαιη, ωστόσο ορισμένοι στη Γερμανία ακόμα μας κατηγορούν γι’ αυτό για τη συμφωνία, αντί να πάμε για διερευνητικές» προειδοποίησε. 

«Αυτή τη φορά έχουν γίνει η εργασίες της Συνόδου, με την τωρινή κρίση δεν υπάρχει καμία αφορμή εκ μέρους της Τουρκιάς, αντί για ημερομηνία διερευνητικών επαφών η Τουρκία έδωσε ημερομηνία NAVTEX» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr