Κλείσιμο

Μητσοτάκης: «Πενήντα – πενήντα» αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα ο νέος ΠτΔ 

«Πενήντα - πενήντα είναι οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε γεύμα που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ. 

Ο κύριος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση του για το πρόσωπο που θα προτείνει, αλλά η σχετική ανακοίνωση θα αργήσει λίγο καιρό ακόμη.

 Για εκλογικό νόμο

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. «Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει», είπε και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις μέρες των Χριστουγέννων, εξαίροντας την ομορφιά του τοπίου των Ιωαννίνων, ενώ αποκάλυψε ότι διάβασε δύο βιβλία αυτές τις μέρες. Το «Blueprint» (αποτύπωμα) του Nicholas Christakis και το “The age if surveillance capitalism” της Σοσάνα Ζούμποφ.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει το γεύμα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο εστιατόριο της «Σχεδίας home», το οποίο άνοιξε το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» στην οδό Κολοκοτρώνη και περιλαμβάνει εκθετήριο, πωλητήριο του περιοδικού, εστιατόριο και μπαρ-καφέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί πριν λίγους μήνες με την ομάδα πρωτοβουλίας του περιοδικού που στηρίζει τους άστεγους και σήμερα τηρώντας την υπόσχεσή του να τα ξαναπούν, τους συνάντησε και συνομίλησε μαζί τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο θεσμός του ΠτΔ δεν επιτρέπει ούτε χρησμούς ούτε πασαρέλα ονομάτων

Κριτική στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό του στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "επιμένει να ευτελίζει το κύρος του θεσμού".

Κυβερνητικές πηγές: Νέο ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκλογής ΠτΔ

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης, "οφείλει άμεσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ξεκάθαρα ποιον προτείνει για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο" και προσθέτει ότι "η πρόταση του αυτή οφείλει να συμβαδίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συμβολίζει την ενότητα του έθνους και των πολιτικών δυνάμεων".

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αναφέρει: "Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Καταλήγοντας, υποστηρίζει: "Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα".

Κυβερνητικές πηγές: Νέο ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκλογής ΠτΔ

«Είναι ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτον, ασφαλώς ο Πρόεδρος, όπως και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οφείλει να γνωρίζει ότι η θάλασσα έχει σύνορα. Και δεύτερον, ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την εκλογή Προέδρου για να ανατρέψουν μία κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους» πρόσθεσαν.

Πηγή: skai.gr