Δένδιας από Λουγκάνο: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ελληνική συνεισφορά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. 

Στο δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, συμμετείχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών, Κυβερνήσεων και Υπουργοί από περίπου 40 χώρες καθώς και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ελληνική συνεισφορά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. 

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του κράτους

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ignazio Cassis

O κ. Cassis εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας καθώς και για τη στήριξη της σχετικής Ελβετικής πρωτοβουλίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη διμερώς προσφέρει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει μέσω των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον Κροάτη ομόλογό του, Gordan Grlić-Radman με τον οποίο συζήτησε, πέραν της κατάστασης στην Ουκρανία, για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου για ακόμη μια φορά υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της εν λόγω περιοχής.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Δανό ομόλογό του, Jeppe Kofod. Ο ΥΠΕΞ  συλλυπήθηκε τον Δανό ομόλογό του για το πρόσφατο εγκληματικό συμβάν στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

Με αφορμή την ένταξη της Δανίας στην ΚΠΑΑ, εξέτασαν εν συντομία το ζήτημα της επικείμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές χώρες.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στην Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής  Συνεργασίας της Ολλανδίας, κυρία Liesje Schreinemacher, να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν  θέματα διμερούς εμπορίου, καθώς και την μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής.  

Τέλος, ο ΥΠΕΞ είχε την πρώτη του συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Λιχτενστάιν, κυρία Dominique Hassler. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά  και στην ελληνική υποψηφιότητα για το ΣΑ ΟΗΕ

Πηγή: skai.gr