Δένδιας: Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα

«Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας

«Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως όπως και να το δει κανείς, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τις σημερινές (Δευτέρα) ανακοινώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 


«Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
 
Μετά από διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας με τον κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών '25-'26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)
 
Ο κ. Δένδιας μίλησε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση των έργων του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Ζάππειο.
 
«Είναι μεγάλη χαρά που εδώ στο Ζάππειο, ένα κτίριο γεμάτο συμβολισμούς, εγκαινιάζουμε την έκθεση έργων του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

"Σημαντική η στήριξη της Τουρκίας στην ελληνική υποψηφιότητα"

Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές.

I held a constructive meeting with #Türkiye FM @MevlutCavusoglu in #Brussels. Following the meeting, we walked and entered together the hall of the International Donors' Conference in support of the people in Türkiye & Syria, which takes place today. pic.twitter.com/9SfGl7Jhvu

— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 20, 2023

Όπως υπογράμμιζαν οι διπλωματικές πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ), και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή Τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με τη σημερινή συμφωνία αποκλείεται ο ένας παράγοντας.

Nikos Dendias’la görüştük.Deprem ve tren kazasından sonraki dayanışmayı sürdürüyoruz. Bazı adaylıklarımızı karşılıklı olarak destekleme kararı aldık.

Met w/@NikosDendias. We continue our solidarity after earthquake & train accident.Agreed to mutually support our candidacies.🇹🇷🇬🇷 pic.twitter.com/sSKcEMMiDQ

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 20, 2023
Πηγή: skai.gr