Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα θέλει η Αθήνα

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα -έστω και προφορική- επιθυμεί η Αθήνα, έχοντας διαμηνύσει ότι δεν θα δώσει την έγκρισή της για το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.  Σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα υπάρξει έκτακτη τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό τον πρόεδρο Ολάντ με την καγκελάριο Μέρκελ. 

Ειδικότερα, η  ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ό,τι αφορά τα σύνορα.

Το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου θα εκδοθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας. Το κείμενο συμπερασμάτων εγκρίνεται ομόφωνα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων
για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς δίνει τα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού εάν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με την συμμετοχή και του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, το δικό της «σχέδιο Β» επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που δεν ανακοπούν οι μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο προβλέπει την προσφορά στέγης και φιλοξενίας, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε όσους πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα επειδή δεν μπορούν να ταξιδέψουν προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Στο σχέδιο αναφέρθηκε ο αρμόδιος επίτροπος για την μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στο Reuters.

"Όσο η συμφωνία μας με την Τουρκία δεν αποδίδει καρπούς και η κατάσταση δεν βελτιώνεται είμαστε υποχρεωμένοι να εκπονήσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο την πρόληψη οξείας ανθρωπιστικήw κρίσης" τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνιστά βαθύτατη και σοβαρή αντίφαση να μιλάμε για όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη (Ever Closer Europe) όταν ορισμένες χώρες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της παρέμβασής του επί του ζητήματος Brexit, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για διαφορετικές γραμμές στην ευρωπαϊκή πολιτική έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τις ευρωπαϊκές αξίες και θέλουν κατοίκους με ένα χρώμα».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε εμείς μαύρη τρύπα και κάποιοι να κάθονται και να κοιτάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

«Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ δεν θα μειώσει τις ροές αλλά θα συμβάλλει στη μείωσή τους» διευκρίνισε o κ. Τόσκας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ - Καθημερινή