Χωρίς ουσιαστική πρόοδο την Πέμπτη οι συνομιλίες ΕΕ - Κάμερον

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας που επιδιώκει η Βρετανία για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ η συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών.

Μιλώντας ενώπιον των υπολοίπων 27 ηγετών ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε: «Το ερώτημα της θέσης της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει επιτραπεί να κακοφορμίζει για υπερβολικά πολύ καιρό. Είναι ώρα να το αντιμετωπίσουμε. Αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία εδώ που θα είναι αρκετά ισχυρή να πείσει τον βρετανικό λαό να στηρίξει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, τότε έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το θέμα για μια γενιά».

Νέες συζητήσεις είναι προγραμματισμένες σήμερα Παρασκευή.

Βασικά αγκάθια παραμένουν οι ενστάσεις των χωρών της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) αναφορικά με τον περιορισμό πρόσβασης των πολιτών τους στα βρετανικά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, ενώ οι συμβιβαστικές προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προβλέπουν μία σταδιακή απόκτηση επιδομάτων για τους εργαζόμενους κοινοτικούς μετανάστες στη Βρετανία μετά από μια αρχική επιβολή περιορισμών, δεν έχει διευκρινιστεί για πόσο καιρό η βρετανική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αυτό το λεγόμενο έκτακτο φρένο στη χορήγηση των επιδομάτων.

Επίσης, οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θέλουν οι αλλαγές στη χορήγηση επιδόματος τέκνων σε μετανάστες των οποίων οι οικογένειες δεν τους έχουν συνοδεύσει στη Βρετανία να μην ισχύσουν για όσους ήδη ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο για τις νέες αφίξεις. Θέλουν επίσης το μέτρο αυτό να ισχύσει μόνο στην περίπτωση της Βρετανίας.

Η Γαλλία, εξάλλου,
διατυπώνει ανησυχίες ότι οι εγγυήσεις που εξασφαλίζει ο κ. Κάμερον με τις προτάσεις Τουσκ πως οι εκτός ευρωζώνης χώρες-μέλη δε θα υφίστανται διακρίσεις έναντι των μελών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα ίσως δημιουργεί αθέμιτα πλεονεκτήματα για το Σίτυ του Λονδίνου έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών κέντρων.

Το άλλο θέμα που παραμένει άλυτο είναι πώς οι μεταρρυθμίσεις του κ. Κάμερον θα περάσουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ το Βέλγιο, με τη στήριξη της Γαλλίας, ζητά να υπάρξει ρητή διατύπωση στη συμφωνία ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που θα διοργανώσει ο κ. Κάμερον θα είναι οριστικό, ότι δηλαδή δε θα υπάρχουν έπειτα νέες διαπραγματεύσεις με σκοπό ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα.

Αν ο κ. Κάμερον εξασφαλίσει μια συμφωνία, τότε αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή και πιθανώς να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο