Με την επίσκεψη Τουσκ άρχισε το κρίσιμο τετραήμερο για το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με κύριο θέμα την προσφυγική κρίση, καθώς αρχίζει ένα κρίσιμο τετραήμερο επαφών και συναντήσεων.

«Το θέμα των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών απαιτεί κοινή Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με σεβασμό και αλληλεγγύη», δήλωσε μέσω Twitter ο κ. Τσίπρας, ενώ υποδεχόταν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, έρχεται τη στιγμή που παραμένει ζωντανό το σενάριο να σφραγιστούν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες ροές προς τη βόρεια Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων επανήλθε στο προσκήνιο στη χθεσινή σύνοδο της Ομάδας του Βίζεγκραντ, όπου οι ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία στα σύνορά τους με την Ελλάδα και κάλεσαν την Ευρώπη να εκπονήσει ένα Σχέδιο Β σε περίπτωση που Τουρκία και Ελλάδα δεν πετύχουν την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Στη σύνοδο του Βίζεγκραντ έλαβαν εκτάκτως μέρος και οι ηγέτες των Σκοπίων και της Σόφιας.

Μήνυμα υπέρ της Ελλάδας έστειλε ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για τη συνολικότερη στάση τους στην προσφυγική κρίση.

Η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα, είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν [...] βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ σε ερώτηση αν «η ταμπέλα ‘STOP’ θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε ότι η Αθήνα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν.

Την Τετάρτη
, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έχει κλείσει και η τριμερής συνάντηση του κ. Τσιπρα με την κ. Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πριν τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί μια μίνι-σύνοδος 11 χωρών, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ