Κλείσιμο

Φίτσο: Οι χώρες της Βίζεγκραντ συζήτησαν Σχέδιο Β για την προστασία των συνόρων ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας

Με νέα προκλητική του δήλωση ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ζητάει από την Ευρώπη να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία των συνόρων, μετά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (ομάδα Βίζεγκραντ) στην Πράγα και αποκαλύπτει ότι οι τέσσερις ηγέτες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών... το συζήτησαν ήδη.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ικανές να συγκρατήσουν την ροή των μεταναστών στην ΕΕ και έτσι χρειάζεται να προετοιμαστεί ένα "Σχέδιο Β" για να βοηθήσει την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία να προστατεύσουν τα σύνορά τους», δήλωσε ο Robert Fico, εξερχόμενος της συνάντησης, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει με το "ύφος" που συχνά χρησιμοποιεί έναντι της Ελλάδας:

«Βασιζόμαστε στο ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο δράσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Και εγώ προσωπικά θα ήθελα να εκπλαγώ ευχάριστα από τους Έλληνες συναδέλφους μας».

«Αλλά πρέπει να ομολογήσω - διευκρίνισε - ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο συζητήσαμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για να διασφαλίσουμε τα βουλγαρικά και σκοπιανά σύνορα».

Αν και οι ηγέτες δεν πρότειναν την άμεση έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, ανέφεραν ότι ένα σχέδιο Β θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο.

Περαιτέρω οι αρχηγοί Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας προσέφεραν στρατιώτες, αστυνομικούς και άλλη βοήθεια στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία προκειμένου να εμποδίσουν τους πρόσφυγες - μετανάστες να συνεχίσουν την πορεία τους στην καρδιά της Ευρώπης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Πηγή: skai.gr