Κλείσιμο

Πάνω από 50% η πιθανότητα συμφωνίας βλέπει ευρωπαίος αξιωματούχος

Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου είναι μεγαλύτερη από 50%, δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, λίγη ώρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει πως απορρίπτει ως «παντελώς ανεπαρκή» την πρόταση των θεσμών για 5μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με στήριξη 15,5 δισεκ. ευρώ.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ ο αξιωματούχος είπε ότι οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συντελεστή 13% στα ξενοδοχεία, κι όχι 23% όπως είχαν ζητήσει αρχικά.

Προειδοποίησε όμως πως εάν δεν υπάρξει λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής ελέγχων στη ροή κεφαλαίων από τη Δευτέρα.

Η πηγή διευκρίνισε πως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία ίσως η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 1,5 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, και θα βρεθεί για λίγες μέρες στη φάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισήμανε πάντως πως αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον υπάρχει καθαρή συμφωνία.

Στο μέτωπο-αγκάθι του χρέους, ο αξιωματούχος σημείωσε πως η πρόταση των θεσμών δεν περιέχει ξεκάθαρη δέσμευση για ελάφρυνση, αλλά αφήνει περιθώριο για επιστροφή στη συμφωνία του Eurogroup του 2012, με την οποία οι εταίροι δεσμεύονται να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εάν δεν επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι και εφαρμόζονται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: skai.gr