Σενάρια ελάφρυνσης του χρέους εγείρει η ανάλυση των πιστωτών, με προϋποθέσεις

Σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με επιμήκυνση των δανείων στήριξης αλλά χωρίς «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του, εγείρει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές, και αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Μόνο ένα από τα τρία σενάρια που περιέχει η ανάλυση προβλέπει επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Το τρίτο σενάριο μάλιστα – το οποίο θεωρείται ως το πιθανότερο από το Ταμείο – προβλέπει απόκλιση μεγαλύτερη των 32 μονάδων σε σχέση με το συμφωνημένο στόχο για το 2022 (142,2% του ΑΕΠ έναντι του «σημαντικά κάτω» του 110%).

Πάντως, προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η συμφωνία για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, που σημαίνει πως μια συμφωνία με τους εταίρους θα είναι απαραίτητη για να τεθεί το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, στην ανάλυση σημειώνεται ότι με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το χρέος είναι βιώσιμο σε όλα τα σενάρια, όμως, για το κρίσιμο τρίτο σενάριο, η βιωσιμότητα θα βελτιωθεί εάν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης.

«Υπό αυτό το σενάριο, σημαντική αλλαγή του προφίλ του χρέους και ευνοϊκοί όροι δανεισμού θα βελτίωναν τη βιωσιμότητα [του χρέους]», σημειώνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας όμως ότι αυτή η αλλαγή «ροής πληρωμών» δεν σημαίνει απώλειες για τους δανειστές.

Την ανάγκη για συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος τόνισε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.




Πηγή: skai.gr