Κλείσιμο

Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια για να λάβει βοήθεια

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται ώστε να λάβει την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων, διαμήνυσε μέσω συνέντευξής της στο γερμανικό δίκτυο ZDF η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το G7 στη Βαυαρία.

«Εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί. Από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτιδα, ενόψει της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα πρέπει να στείλει το ταχύτερο δυνατό τις εναλλακτικές προτάσεις της πάνω στο σχέδιο των πιστωτών ώστε να υπάρξει ουσιαστική συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην τριμερή επικοινωνία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον κ. Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Σημείωσε επιπλέον ότι έχει συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος την ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον έλληνα πρωθυπουργό, και για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τον κ. Τσίπρα.

Πριν την έναρξη των επίσημων εργασιών της συνόδου, η καγκελάριος είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος και το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να επιστέψει στην μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη.

Μιλώντας στο ZDF, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η σύνδεση στήριξης και αλληλεγγύης χαίρει της υποστήριξης και των μη ευρωπαίων εταίρων. «Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη ευρωπαίων εταίρων», είπε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ