Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί «συνολικά» το σχέδιο των πιστωτών, η μπάλα στο γήπεδό τους

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί «στο σύνολό της» την πρόταση των εταίρων, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, στον απόηχο του αυστηρότατου μηνύματος που έστειλε νωρίτερα στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Απαντώντας στο μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν πως η Αθήνα θα πρέπει να στείλει άμεσα τις εναλλακτικές προτάσεις της στους δανειστές ώστε να συνεχιστεί τη διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί κύκλοι πέταξαν το μπαλάκι στο γήπεδο των δανειστών, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση (από την προηγούμενη Δευτέρα) και «αναμένει με ενδιαφέρον» τις παρατηρήσεις των εταίρων.

Οι ίδιες πηγές άφησαν μάλιστα να εννοηθεί πως σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις από την Αθήνα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την προσπάθεια σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως ούτως ή άλλως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τέλος, απαντώντας εμμέσως στο σχόλιο Γιούνκερ πως «υπάρχει διορία» για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσαν πως η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικά περιθώρια, αλλά επιδιώκει μια συμφωνία που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Νωρίτερα, αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, η Αθήνα είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, με αξιωματούχους να σχολιάζουν πως δεν προτίθενται να ΄μπουν σε ένα πόλεμο δηλώσεων με τους δανειστές.
Πηγή: skai.gr