Κλείσιμο

Αμφίσημα μηνύματα μετά τις επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες

Με αμφίσημα μηνύματα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο δείπνο εργασίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, όπου οι δανειστές παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά την κοινή πρόταση των εταίρων-πιστωτών για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η ελληνική αποστολή ανέλυσε τις δικές της θέσεις.

Η μοναδική «ρεαλιστική βάση» των συζητήσεων παραμένει η πρόταση της Αθήνας, δήλωσε μετά τις επαφές ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας μάλιστα πως μέχρι στιγμής ο κοινός τόπος που έχει επιτευχθεί προκύπτει ακριβώς από τις ελληνικές θέσεις. Τόνισε πως ορισμένα αιτήματα των δανειστών δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτά, αναφέροντας ενδεικτικά την περικοπή του ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους και την ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην «εποικοδομητική διάθεση» που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να αναφερθεί ονοματικά στους υπόλοιπους θεσμούς. «Το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική», είπε.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Προσέθεσε πως όταν η συζήτηση γίνεται με «ειλικρίνεια« είναι πιο εύκολο να προσεγγίσουμε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, ο έλληνας πρωθυπουργός – πιθανώς μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές – δήλωσε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια. Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως θα καταβληθεί η δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Πιο θετικά αλλά μη δεσμευτικά μηνύματα από την πλευρά των εταίρων

Πιο θετικό ύφος, αλλά χωρίς καμία δέσμευση, είχαν οι τοποθετήσεις των εταίρων.

«Ήταν μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση. Υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δυο πλευρών, με βάση διάφορες προτάσεις», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως υπήρξε συμφωνία για νέα συνάντηση (χωρίς να ορίζεται το πότε) και ότι η «εντατική δουλειά» θα συνεχιστεί.

Για «καλή» συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «μέσα στις επόμενες ημέρες», χωρίς να δώσει πιο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσει το Euro-working Group, ο επικεφαλής του οποίου, Τόμας, Βίζερ, ήταν παρών στο δείπνο εργασίας. Έως τώρα πάντως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα κύρια σημεία

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η συμβιβαστική πρόταση στην οποία έχουν καταλήξει οι δανειστές προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους FT, οι δανειστές θα ζητούν επίσης την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.

Με βάση πληροφορίες της «Wall Street Journal», το σχέδιο των πιστωτών προβλέπει επίσης εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τις συντάξεις και διατήρηση των νόμων για τα εργασιακά που είχαν ήδη ψηφιστεί.
Πηγή: skai.gr