Αδύνατη μια συμφωνία ή εκταμίευση δόσης τον Απρίλιο, διαμηνύει το Βερολίνο

Τέλος στις προσδοκίες για οριστική συμφωνία με τους εταίρους και εκταμίευση χρημάτων στήριξης στο Eurogroup της 24ης Απριλίου έβαλε σήμερα Τετάρτη η Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις πως ο ορίζοντας της διαπραγμάτευσης επεκτείνεται στον Μάιο.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε πως κανένα μέλος στο Eurogroup δεν περιμένει να επιλυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης στήριξης μέσα στο μήνα.

Η εκπρόσωπος τόνισε δε πως ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Συμπλήρωσε πως η Γερμανία εργάζεται για μια ενισχυμένη ευρωζώνη.

Πάντως, την ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διαψεύσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit , που αναφέρει πως το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας εντός του ευρώ, αλλά με προϋποθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την «Die Zeit», το γερμανικό σχέδιο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει, σε περιορισμένο βαθμό, τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και σε περίπτωση που η Αθήνα σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα, προϋπόθεση για αυτή την παραχώρηση θα είναι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού EuroInsight θέλει τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup να έχουν καταρτίσει κάποιας μορφής σχέδια ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως τα κράτη ή οι θεσμοί όπου εργάζονται έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επέφερε τυχόν Grexit, όμως «όλοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη σημασία αυτών των «ασκήσεων».

Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ βλέπει την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel. Σε σημερινό σχόλιο του Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του Spiegel, πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild) επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια»
Πηγή: skai.gr