Κλείσιμο

EuroInsight: Η Ευρώπη έχει σχέδια για τυχόν Grexit, αλλά δεν το λέει δημόσια

Η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταρτίσει κάποιας μορφής σχέδια ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού EuroInsight, το οποίο συνδέεται με το οικονομικό πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως τα κράτη ή οι θεσμοί όπου εργάζονται έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επέφερε τυχόν Grexit, όμως «όλοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη σημασία αυτών των «ασκήσεων».

Το EuroInsight σημειώνει πως λίγοι αξιωματούχοι θα παραδεχτούν δημόσια την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων, καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα αναστατώνονταν οι αγορές. Χθες Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια «ελληνική κρίση» που θα αναστατώσει τις αγορές, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν αναφέρεται σε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο φινλανδικός Τύπος έφερε στη δημοσιότητα ένα μυστικό υπόμνημα του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών, όπου αναφέρεται πως το Ελσίνκι θα πρέπει να προετοιμαστεί για «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» σχετικά με την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο Grexit.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, το φινλανδικό ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως εάν η χώρα μας δεν μπορέσει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, τότε οι εταίροι ίσως της επιτρέψουν, με την αδράνειά τους, να εξέλθει από το κοινό νόμισμα.
Πηγή: skai.gr