Κλείσιμο

Κυβερνητικές πηγές: Εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης -όχι του μνημονίου- ζητά η Αθήνα

Πρόταση για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως του μνημονίου, κατέθεσε στο Eurogroup το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πρόταση «σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία» αλλά ταυτόχρονα «μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας». Το αίτημα θα εξεταστεί σήμερα από το Euro-working Group και αύριο Παρασκευή από το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία κατά το 6μηνο της επέκτασης, όμως υπογραμμίζεται πως η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει «άμεσα μέτρα» για «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει και μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως η 6μηνη παράταση δίνει στην Αθήνα και την κοινωνία «τον απαραίτητο χρόνο» να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για ένα «νέο συμβόλαιο» που θα έχει διάρκεια από το 2015 έως το 2019 και στόχους «την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη «θα περιλαμβάνεται «και συμφωνία για την απομείωση του χρέους», προσθέτοντας πως αυτό προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, την οποία προσυπέγραψε και το ΔΝΤ, προέβλεπε μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, μόνο όμως εάν αυτό κρίνεται μη βιώσιμο και εφόσον η Ελλάδα τηρεί όλα τα προβλεπόμενα του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Πηγή: skai.gr