Κρίσιμες επαφές σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες καθώς σκληραίνει η στάση της ΕΚΤ

Κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα έχει σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στη συνέχεια στο Παρίσι για συνάντηση με το  Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κρισιμότητα των επαφών είναι μεγάλη καθώς – σύμφωνα με τους «Financial Times» – η ΕΚΤ δεν προτίθεται να συναινέσει στην πρόταση της Αθήνας για έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ, γραμμάτια που θα ήταν «κλειδί» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κατά την «περίοδο-γέφυρα» που ζητά η νέα κυβέρνηση από τους δανειστές, ωσότου να οριστικοποιήσει τις θέσεις της.

Η σκληρή στάση της Ευρωτράπεζας ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με τους FT, ακριβώς αυτή τη θέση πρόκειται να παρουσιάσει στον κ. Τσίπρα ο κ. Γιούνκερ, παρά το γεγονός, ότι η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Αθήνα εκτιμά πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, πιθανώς και ως τις αρχές του καλοκαιριού, όμως η Ευρώπη ανησυχεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέο πανικό στις αγορές και εκροές καταθέσεων, της στιγμή που η βάση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει ήδη πληγεί από την απόσυρση αποταμιεύσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο 15ήμερης παράτασης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA για τα ελληνικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές πρακτορείο Reuters, τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA από τις 21 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει μια ακόμα δύσκολη συνάντηση, με το  Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θεωρείται κρίσιμο τεστ για το αν οι προτάσεις της Ελλάδας για την έκδοση ομολόγων και την ανταλλαγή του χρέους θα γίνουν αποδεκτές.
Πηγή: skai.gr