Κλείσιμο

Έκδοση νέων εντόκων ύψους 10 δισ. ζητά η Ελλάδα από τους πιστωτές

Αίτημα για έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα «σπάει» το ετήσιο όριο των 15 δισ. που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, έχει υποβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή».

Στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατά τη διάρκεια της «συμφωνίας-γέφυρας» που επιδιώκει με τους ευρωπαίους εταίρους, και ωσότου να καταλήξει σε τελικό συμβιβασμό με τους πιστωτές για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Το αίτημα υπεβλήθη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Ευρωπαίοι για την ώρα εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην πρόταση της Αθήνας, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες – κύριους αγοραστές των ελληνικών τίτλων – να μην επενδύσουν εκ νέου σε έντοκα γραμμάτια, στο πλαίσιο της προσεκτικής διαχείρισης της ρευστότητάς τους.

Πέραν πάντως του ζητήματος των εντόκων, η «Καθημερινή» αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά επίσης την άμεση εκταμίευση των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (Ευρωσύστημα) από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.

Το εν λόγω ποσό, που ανέρχεται σε 1,8 δισ. είναι συνδεδεμένο με την ανολοκλήρωτη αξιολόγηση της τρόικα.
Πηγή: skai.gr