Τσίπρας: Η ψηφοφορία έγινε ψήφος μομφής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά, και δύο «παρών», χωρίς να υπάρχουν «διαρροές» από τα στρατόπεδα της συμπολίτευσης. Υπέρ της κυβέρνησης δεν τάχθηκε κανένας ανεξάρτητος, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».

Η πρόταση εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι στην ουσία «πρόταση μομφής για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας όμως πως «δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να μην προχωρήσει σε μια «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», καθότι στη Βουλή δεν έχει «ούτε κατά διάνοια» τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος δε στον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε πως είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης «που το αργότερο σε τέσσερις μήνες θα τελειώσει» και πως αυτό είναι κατανοητό και στο εξωτερικό, γεγονός που στερεί από την δικομματική κάθε διαπραγματευτική δύναμη.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει προοπτική χωρίς εσάς στα κυβερνητικά έδρανα. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες της κυβερνητικές», σχολίασε, κατηγορώντας μάλιστα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πως «ξεπατικώνουν» απλώς το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου.

«Μην καίτε τα σπαρτά στην προσπάθειά σας να αποσταθεροποιήσετε το ΣΥΡΙΖΑ», είπε

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πρόθεση της ψηφοφορίας είναι «να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους» οι «πανταχόθεν αμφισβητούμενοι» βουλευτές τις συμπολίτευσης.

Υπογράμμισε επίσης πως η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να προσυπογράψει ή να αποδεχτεί καμία συμφωνία παράτασης της λιτότητας με τους δανειστές, ούτε θα δεσμευθεί από αυτή στη συνέχεια.

Στρέφοντας το βλέμμα στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξη του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «μνημόνια είναι και αυτά που τώρα επεξεργάζεστε» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Θα τα εφαρμόσετε είτε φύγει η τρόικα είτε όχι», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 ως τη μετατροπή του μνημονίου σε «καθεστώς αορίστου χρόνου». «Το παραμύθι των Παρισίων τελείωσε πριν καν αρχίσει», σχολίασε δηκτικά.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ουσιαστικά συμπαρατάσσεται με την Άνγκελα Μέρκελ και δεν επιδιώκει μια πραγματική διαπραγμάτευση, ούτε έχει σχηματίσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν υπάρχουν δύο μέρη σε διαφωνία, υπάρχουν η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σαμαράς δε πλήρη αρμονία», προσέθεσε.

Επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ