Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα από τον επικεφαλής των ευρωελεγκτών της τρόικα

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, που βρίσκεται στην Αθήνα ως επικεφαλής της επιτροπής του της επιτροπής που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικα.

Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε για περισσότερο από μία ώρα με τον κ. Τσιπρα στο Στρασβούργο, στις 11 Δεκεμβρίου, «τον ρώτησα ποια είναι η εμπειρία του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιοι οι στόχοι του, οι προτάσεις του» και επί μία ώρα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης δεν έλεγε τίποτα.

Ο κ. Κάρας συμπλήρωσε πως το μόνο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Καμία κριτική άλλης μορφής, πρόσθεσε ο κ. Κάρας, «το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεση μας...».

Η δήλωση προκάλεσε αρχικά σύγχυση, καθώς η μεταφράστρια δεν ανέφερε τον κ. Τσιπρα αλλά εκ παραδρομής αναφέρθηκε στην Κύπρο.

Η εσφαλμένη αναφορά στην Κύπρο προκάλεσε και την απορία των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Τελικά, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου στον κ. Κάρας, διευκρίνισε «πώς είναι δυνατόν να αναφέρομαι σε μια χώρα, και τόνισε πως η αναφορά του ήταν για τον κ. Τσιπρα.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις Κάρας εγείρουν πολιτικό θέμα.

«Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, θα έχετε πολιτικές λιτότητας για δεκαετίες», δήλωσε από την πλευρά ο ευρωβουλευτής Χοάνγκ Γκοτς, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε πως «η αίσθηση πολλών ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο».

Τα σχόλια των δύο ευρωβουλευτών έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ευρωβουλευτών με τους αντιπροέδρους και τα προεδρεία των αρμόδιων επιτρόπων της Βουλής.

νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το Ευρωκοινοβούλιο «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία στη Ελλάδα, από τις πιο μελανές σελίδες σε ειρηνική περίοδο».

«Αυτό που συνέβη δεν ήταν διάσωση, αλλά η απόλυτη καταστροφή», συμπλήρωσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για ακύρωση του ρόλου της Βουλής κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα είναι «συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και χειρότερα» και σημείωσε πως όλα τα προγράμματα διάσωσης δεν είχαν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς οι συμφωνίες έγιναν με «το πιστόλι στον κρόταφο», αλλά έγιναν υπό τον εκβιασμό της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Ζήτησε τέλος από την επιτροπή να συντάξει μία έκθεση που θα βοηθήσει την Ελλάδα.

«Αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας στην επίσκεψη που θα κάνετε κύριε Κάρας του χρόνου δεν θα δείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα δείτε χειρότερα και δεν σας το λέει αυτό ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση», σχολίασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ.

Αύριο Πέμπτη, στις 11:00 το πρωί, το κλιμάκιο της Ευρωβουλής αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στις 12:00 θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Newsdesk ΣΚΑΪ