Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων η ΠΟΕ ΟΤΑ – Νέο «ραντεβού» υπουργών με ΚΕΔΕ την Τρίτη

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της διαθεσιμότητας. 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες ο κ. Καμίνης, ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε «σήμερα οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τη διαθεσιμότητα. Μακάρι να ασχολείτο με πραγματικά γεγονότα και να μην πετούσε την μπάλα στην εξέδρα και ο κ. Καμίνης».

Οι δύο υπουργοί νωρίτερα συναντήθηκαν με την ΚΕΔΕ. Η συνάντησή τους δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί την Τρίτη.  

Προς το παρόν εχει οριστικοποιηθεί οτι τέλος Ιουλίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και τέλος Σεπτεμβρίου η Δημοτική Αστυνομία.

Απομένει να διευκρινιστούν μια σειρά από ζητήματα όπως τι θα γίνει με την φύλαξη των σχολείων αλλά και τα έσοδα που είχαν οι δήμοι από τις δραστηριότητες της δημοτικής αστυνομίας.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνόμοι.


Νωρίτερα προκλήθηκε ένταση έξω από το υπουργείο όταν ομάδα εργαζομένων επιχείρησε να μπει στο υπουργείο μαζί με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι ο Σπύρος Τζώκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής.

Εν τω μεταξύ, το προεδρείο της ΚΕΔΕ παρουσίασε έρευνα για την εικόνα της κοινής γνώμης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το προεδρείο τόνισε ότι «συνιστά μνημονιακή υποχρέωση η αξιολόγηση σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα». Ωστόσο, καταγγέλθηκε ότι η αξιολόγηση αυτή δεν έχει γίνει. Αναφέρθηκε επίσης, ότι σε υπουργεία, αξιολογήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα λειτουργούν σωστά, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό αυστηρούς, συνεχείς ελέγχους εδώ και δύο χρόνια.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης είπε: «Θα απαιτήσουμε να γίνει σωστή αξιολόγηση σε όλους τους φορείς. Καταρχήν, υπάρχουν υπουργεία που δεν συμμετέχουν στην κινητικότητα. Θα ζητήσουμε να συμμετάσχουν. Κατά δεύτερον, αξιολογήσεις σε υπουργεία έγιναν "μεταξύ ημών και υμών". Θα αναφέρω μόνο ότι υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για αξιολόγηση, όπου το συμπέρασμα ήταν πως όλα πάνε καλά. Δεν θα το αφήσουμε έτσι». Πρόσθεσε: «Μεταξύ των 620.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, στην Αυτοδιοίκηση απασχολούνται μόνο 72.000. Δεν θα βγει το 50% της κινητικότητας από αυτούς».

Νέα 24ωρη απεργία προκήρυξαν για την Τρίτη τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να εντάξει δημοτικό προσωπικό στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και κινητικότητας.

Παράλληλα, το προεδρείο κάλεσε τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Επίσης, σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αύριο (Τρίτη) θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης, Newsdesk ΣΚΑΪ