Τόμσεν μετά τη σύσκεψη: Είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο

Για πολύ σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. «Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν το Eurogroup», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως τη Δευτέρα το βράδυ θα υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ήδη στη μη εφαρμογή του 2% τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων και στην είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων του 2014 εκτός των λογαριασμών της ΔΕΗ με ισχύ από τον προσεχή Φεβρουάριο. Συμφώνησαν επίσης να μην γίνει καμία μείωση στις συντάξεις των ένστολων.

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναλυτικότερα, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:

*Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

*Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

*Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

*Φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από το Σάββατο και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

*Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η διαπραγμάτευση παει καλά στα περισσότερα μέτωπα και απ’ ό,τι φαίνεται θα κλείσει για να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν θα βρεθεί σε χρηματοδοτικό κενό το 2013 και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης.

Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης, Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ