Μέρκελ προς ΔΝΤ: Δεν θα αλλάξει η άποψη μας για το κούρεμα (upd)

Πιστό στη γραμμή του ότι δεν δέχεται νέα απομείωση του ελληνικού χρέους παραμένει το Βερολίνο παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Φυσικά δε μιλήσαμε για κουρέματα χρέους, ξέρετε την άποψή μας και δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει» διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό μετά τη συνάντησή τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει σύντομα κατάληξη για την έκθεσης της τρόικας».

Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα ήταν σημαντικό «οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν μια απόφαση (για την Ελλάδα) την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup», προσθέτοντας ότι για να μπορέσουν να το πράξουν εγκαίρως, χρειάζονται την πλήρη έκθεση της τρόικας.

«Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης», τόνισε εξάλλου, αναφερόμενη στο επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Θεσσαλονίκη.

«Η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα έρχεται, και όπως η Γερμανία, η Γαλλία ευελπιστεί η απόφαση να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Το σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπάρχει συναίνεση σε αυτό στο σημαντικό ζήτημα. Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία ή δισταγμός θα φέραμε μεγάλη ευθύνη» τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η έκθεση, η οποία εκπονείται από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχει καθυστερήσει λόγω της διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων για τον τρόπο που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Το Ταμείο ζητά από τους ευρωπαίους δανειστές να συμφωνήσουν στην απομείωση του χρέους και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2020, αλλά συναντά αντιστάσεις από την Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία.

Το βασικό τμήμα της έκθεσης, που αναλύει την ικανότητα Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της με δικά της μέσα, βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της διελκυστίνδας.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα χρειάζονται στο πλαίσιο του καταστατικού του» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει και τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Με τη σειρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι το Ταμείο δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας