Ρεν: Θέμα αρχής η από κοινού δράση Ευρωζώνης ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι ότι η λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους «θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, καθώς μια μόνο λύση δεν είναι αρκετή», ενώ προς αυτή την κατεύθυνηση «υπάρχει αυστηρή ομοφωνία στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Ολι Ρεν πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».

Αρκετά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν «τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος ως προϋπόθεση για την στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», συνεπώς, «δεν είναι δυνατό, έστω [ως ζήτημα] αρχής, η Ευρωζώνη να δράσει χωρίς το ΔΝΤ», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Γα την Ισπανία


Ακόμη πιο ανοιχτός φαντάζει ο δρόμος της Ισπανίας προς το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος πλήρους διάσωσης, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Μαδρίτη προκειμένου να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της.

«Η Ισπανία έχει λάβει αποτελεσματική δράση για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. «Αυτό το κουτάκι έχει τικαριστεί, εφόσον η εφαρμογή [των μέτρων] είναι γερή και πειστική».

Οι δηλώσεις του κ. Ρεν ουσιαστικά αποτελούν ένα ακόμη καθησυχαστικό μήνυμα προς την ιβηρική χώρα, η οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει το δισταγμό της όσον αφορά τυχόν υπαγωγή της σε καθεστώς διάσωσης ή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κύρια αιτία του δισταγμού της Μαδρίτης είναι η πιθανότητα απαίτησης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από την πλευρά της Ευρώπης ή της ΕΚΤ.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας υποχώρησε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 1,3% κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr