Ολάντ: Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη – Σαμαράς: Αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε

Για τις αντιδράσεις των κομμάτων πατήστε ΕΔΩ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «είναι και πρέπει να παραμείνει» στην ευρωζώνη εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη υλοποίησης των υποσχέσεων που έχει πραγματοποιήσει η Αθήνα.

«Το θέμα [εξόδου] δεν τίθεται πια για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος, χαιρετίζοντας «τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια» και αναγνωρίζοντας πως «πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι έχει ήδη γίνει».

Παρά ταύτα, συνέχισε ο κ. Ολάντ, «η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει τη βούληση να φέρει το πρόγραμμα μέχρι τέλους», προσθέτοντας πάντως ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει με «τρόπο που μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα, ακολουθώντας τη γραμμή αναμονής που έθεσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Σοσιαλιστής ηγέτης επεσήμανε τη σημασία της ατελούς έκθεσης της τρόικα, συμπληρώνοντας πως αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τριμερούς «η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει» καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Τέλος, ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη «να προαγάγουμε την ελπίδα και τις άξιες της δημοκρατίας» παρά τις συνέπειες της κρίσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως, σε γενικές γραμμές, ο κ. Ολάντ ακολούθησε σε όλα τα ζητήματα τη στάση που τήρησε χθες η κ. Μέρκελ, επαληθεύοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για κοινή γαλλογερμανική γραμμή στο ελληνικό ζήτημα.

Στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας «να τα καταφέρει» και να «ξαναπαίξει το ρόλο που πρέπει στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση» στάθηκε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός πως «κάποιοι ποντάρουν» στην αποτυχία της χώρας μας η Αθήνα «θα παραμείνει μέσα στην ευρωζώνη».

Συνεχίζοντας, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας πρέπει βγει «από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης», προσθέτοντας ότι μοιράζεται με τον γάλλο ηγέτη «την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη [αποτελεί] προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας», και σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην εξάλειψη του χρέους, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Τέλος ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως οι έλληνες είναι ένας υπερήφανος λαός που έχει «τις προϋποθέσεις για την επιτυχία», προειδοποιώντας συνάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που ασκηθεί υπερβολική πίεση στη συνοχή μίας κοινωνίας.
Πηγή: skai.gr