Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική

Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων από τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις τους, αφού όπως τους κατηγόρησε έχουν προαποφασίσει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.  

Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξαν ότι ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία αρνήθηκε να αποδεχτεί την κλήση μαρτύρων που είχαν προτείνει, καθώς και το πάγιο αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στηλίτευσαν τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που παραβιάζουν όπως είπαν το τεκμήριο της αθωότητας.  

Παπαγγελόπουλος: Προσπάθησαν να με φιμώσουν αλλά εγώ θα τα πω

«Παρ’ όλο το βασανιστήριο του ύπνου, ήμουν υποχρεωμένος να αποδομήσω λέξη προς λέξη.  Πήγαν να με φιμώσουν, γιατί τους πόναγαν αυτά που έλεγα κι αυτά που έχω να πω. Αλλά εγώ θα τα πω.  Πολύ δύσκολα θα μ’ εξοντώσουν», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τον πίεζαν να ολοκληρώσει την επί 6 ημέρες εισήγησή του, ώστε να εισέλθουν στη φάση των ερωτήσεων. Ενω λίγο αργότερα σε γραπτή δήλωση του επισημαίνει: «Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω:Aποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης πολιτική μου δίωξη με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου.Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους».   

Κύκλοι ΝΔ: Ο Τσίπρας θυσιάζει Παπαγγελόπουλο για να σώσει τον εαυτό του

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση κύκλων της ΝΔ, που έκαναν λόγο για αποχώρηση του «παραμάγαζου» κατ’ εντολίν του «κεντρικού μαγαζιού» υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων, βάζοντας στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία, που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο, λάμβανε έγγραφα από την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες και μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το «κεντρικό μαγαζί» υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο «παραμάγαζο» την αποχώρηση.  Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν, για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει επί τέσσερις ημέρες τίποτα για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.  Ακόμα και μέχρι χθες, ο κύριος Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για τη διαδικασία ερωτήσεων από την Προανακριτική Επιτροπή. Προφανώς υπό τον φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδά του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Τσοβόλας: Αλαζονεία της εξουσίας και μέθοδοι βρώμικου 89’

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, καταγγέλλοντας αλαζονεία της εξουσίας και μεθόδους βρώμικου 89’.

«Εμείς καταγγείλαμε σαφή παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου, τις παρανομίες και την αλαζονεία της πλειοψηφίας ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και ότι είναι προειλημμένη η απόφαση για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Υπάρχει σχέδιο, το οποίο εξυφάνθηκε πριν πολύ καιρό με καθοδηγητές βουλευτές της ΝΔ. Εδώ είναι η αλαζονεία της εξουσίας καθαρά. Η μεθοδολογία, που χρησιμοποιήθηκε, θυμίζει εκείνη το βρώμικο 89’», σημείωσε ο κ. Τσοβόλας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο επίμαχο ηχητικό Μιωνή.

 Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα ένα πραξικόπημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Εξίσου υψηλούς τόνους εναντίον ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ένα ακόμα πραξικόπημα, ενώ συντάχθηκε με την άποψη Παπαγγελόπουλου περί προειλημμένης απόφασης για άσκηση δίωξης στον ίδιο.

«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται.  Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.  ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες  μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο.  Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προανακριτική: Παράταση για το πόρισμα μέχρι τις 15 Ιουλίου

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, η Προανακριτική Επιτροπή μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία σύνταξης του πορίσματός της ή πιο σωστά των πορισμάτων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα καταθέσει χωριστό.

Ήδη πάντως η Επιτροπή ζήτησε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας κατάθεσης του πορίσματος μέχρι τις 15 Ιουλίου έναντι της 30ης Ιουνίου, που ίσχυε, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση της παραπομπής ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, υπολογίζεται πιθανότατα περί τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,