Κλείσιμο

Αντιδράσεις για τον διορισμό της Ζαρούλια στην Βουλή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πλήθος αντιδράσεων και πολιτικές αντεγκλήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Βουλής για διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, τέως βουλευτού της Χρυσής Αυγής στη θέση μετακλητής υπαλλήλου στο εκτός Κοινοβουλίου γραφείο του συζύγου της και υποδίκου επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, πέντε ημέρες πριν τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Κύκλοι του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για μία απόφαση με την οποία συμφωνεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο ίδιος, αλλά για υποχρεωτική ανταπόκριση στις θεσμικές του υποχρεώσεις, εξηγούσαν ότι ο εν λόγω διορισμός έγινε βάσει των ισχυουσών από το 1997 προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35, 36 Μέρος Β’), σύμφωνα με τις οποίες οι πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν το δικαίωμα για έναν μετακλητό υπάλληλο. Τόνιζαν, δε, ότι η επιλογή του προσώπου ανήκει στους ίδιους και όχι στον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και ότι το αίτημα δεν μπορούσε να απορριφθεί.

Ως προς τις επικρίσεις για το timing, οι ίδιες πηγές αποσαφηνίζουν ότι το αίτημα του κ. Μιχαλολιάκου είχε κατατεθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και βάσει του Κώδικα διοικητικής διαδικασίας δεν υπήρχε δυνατότητα για περαιτέρω χρονική καθυστέρηση. Οι ίδιες πηγές μάλιστα διατύπωναν εντονότατο προβληματισμό για απαρχαιωμένες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής όπως οι επίμαχες, δείχνοντας προς την ανάγκη αναθεώρησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κενωθεί η θέση και να την καταλάβει η σύζυγός του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αιτηθεί προηγουμένως την άρση διορισμού του προηγούμενου μετακλητού υπαλλήλου.

Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, δήλωναν παράλληλα ότι εφόσον η Δικαιοσύνη καταδικάσει  τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση «όπως επιθυμούμε όλοι»,  τότε είναι δεδομένο ότι η απόφαση του διορισμού θα επανεξεταστεί και προσέθεταν πως ιδίως αν οι κατηγορούμενοι χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα τότε ανακαλείται και η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. απόλυση), καθώς και εκείνες βάσει των οποίων έχουν διατεθεί στη Χρυσή Αυγή αποσπασμένοι υπάλληλοι, λόγω του ποσοστού που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή», αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον Πρόεδρο της Βουλής «πολιτικό σφάλμα» το οποίο δεν έχει κατανοήσει και καλώντας τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση.

 Νωρίτερα, για απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα, που προκάλεσε ερωτηματικά και «έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη», είχε κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας παράλληλα πως:  «η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους».

«Πρόκληση» χαρακτήρισε την υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ πρόσληψης λίγες ημέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή, εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον κανονισμό, ενώ θα μπορούσε», δήλωσε.

Την άμεση ανάκληση της επίμαχης απόφασης διορισμού και την κατάργηση των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής που τον επέτρεψαν απαιτεί το ΚΚΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ' όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις».

«Αδιανόητη και εξοργιστική», χαρακτήρισε την απόφαση διορισμού ο ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας τη χρονική συγκυρία παραμονές της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.