ΚΑΙΡΟΣ

Αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για τις πλημμύρες - Ερώτηση και από το ΚΚΕ

Πολιτικές ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική επιρρίπτει σε κυβέρνηση και περιφέρεια η αντιπολίτευση, στη σκιά της ανεύρεσης του 21ου νεκρού στα χαλάσματα της Μάνδρας. 

Με επίκαιρη ερώτησή του δια του βουλευτή Γιάννη Γκιόκα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Ο Περισσός σημειώνεται ότι όσα συνέβησαν στη Δυτική Αττική συνιστούν ένα διαχρονικό έγκλημα, επισημαίνει εντούτοις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη.

«Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής» επισημαίνει ο κ. Γκιόκας.

Κλιμάκιο ανεξάρτητων επισκέφθηκε τους πληγέντες της Μάνδρας για να παραδώσει τρόφιμα και νερό, με τον Χάρη Θεοχάρη να τονίζει στον ΣΚΑΪ ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής έκανε λόγο για «σημαντικές διαχρονικές ευθύνες, αλλά και σημερινές, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν». «Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι... Η τήρηση των νόμων έδωσε ‘’όπλο’’ στη βροχή, αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί» επισήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Ολιγωρία στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής καταλογίζουν στην κυβέρνηση και επτά βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας με ερώτησή τους ξεκάθαρες εξηγήσεις για την τύχη εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τα οποία σύμφωνα με τη ΝΔ με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κλιματική αλλαγή επέρριψε πάντως ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με ζητήματα ενεργειακού, οικονομικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βουλή, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Για μικροπολιτική διαχείριση κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι άχαρο και άθλιο πάνω στο πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία».

Για λάθος διαχείριση της κρίσης κατηγόρησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση και την περιφέρεια. 

Σειρά μέτρων για τους πληγέντες ανακοίνωσε πάντως εκτάκτως η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ αναλυτικά 
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας