Μητσοτάκης: «Είκοσι νεκροί, δύο αγνοούμενοι και καμία παραίτηση»

Ολομέτωπη επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αιχμή τις εκτεταμένες καταστροφές στη Δυτική Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την ψηφοφορία για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η περιφέρεια Αττικής, που ο ΣΥΡΙΖΑ διοικεί από το 2014, φέρει μεγάλες ευθύνες για όσα δεν έχουν κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε, σχολιάζοντας πως οι νεκροί υπήρξαν θύματα μίας κακοκαιρίας που είχε προβλεφθεί η έκταση και η έντασή της.

«Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι; Γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;«, αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την περιφέρεια και λάθος διαχείριση της κρίσης.

Ανολοκλήρωτα τα αντιπλημμυρικά έργα

Παρατηρώντας ότι οι φτωχότεροι συμπολίτες μας είναι πιο ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε γιατί τα αντιπλημμυρικά σχέδια δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες και εγκεκριμένοι πόροι.

«Λέει αλήθεια η κα Δούρου ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η διευθέτηση του ρέματος Κατερίνη;», αναρωτήθηκε καταθέτοντας στα πρακτικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι από τον Ιούλιο του 2014 είχαν εγκριθεί μελέτες τόσο για το ρέμα «Κατερίνη» όσο και για επεμβάσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, μετά τις πυρκαγιές του 2015 και του 2016 στο όρος «Πατέρας».

«Είκοσι νεκροί, 2 αγνοούμενοι και καμία παραίτηση», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας πως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη «προφανώς κατά του εαυτού της».

Η ίδια είχε δηλώσει αργότερα έτοιμη να δεχθεί τις όποιες ευθύνες της Περιφέρειας αν αυτές προκύψουν. «Ας της εξηγήσει κάποιος πως όταν η Δικαιοσύνη ευθύνες αυτές είναι κατά κανόνα ποινικές» , πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Τσίπρας είναι πάντα απών από τις καταστροφές

Όπως παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα «γρήγορο πέρασμα δέκα λεπτών σε προστατευμένο περιβάλλον», αποφεύγοντας να δει τους πολίτες στη Μάνδρα Αττικής.

«Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που απουσιάζει από τις φυσικές καταστροφές; Ήταν απών και από τις πυρκαγιές . Απών από τους σεισμούς στη Λέσβο και στην Κω, απών από την μόλυνση στον Σαρωνικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε για τη Σουηδία όπου «υπήρχε χρόνος για φωτογραφίες και διακηρύξεις αλλαγής του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης».

«Ακυβέρνητη η Ελλάδα»


Η πρόσφατη τραγωδία δεν είναι η μόνη ένδειξη πως η Ελλάδα είναι σήμερα ακυβέρνητη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας και τον τραυματισμό της δικηγόρου από φωτοβολίδα στα επεισόδια του πολυτεχνείου στα Εξάρχεια (η γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού»).

Η επίθεση με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και η εισβολή είκοσι μελών του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο, χωρίς μία σύλληψη ή προσαγωγή, καταδεικνύουν πως είτε η κυβέρνηση εξυπηρετείται πολιτικά από την δραστηριότητα αυτών των στοιχείων, είτε δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για «αδράνεια, ανοχή και μισόλογα στο twiiter» ενώ στήνεται νέο παρακράτος, ο αρχηγός της ΝΔ κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά θεσμικών παραγόντων και τις «εργολαβίες λάσπης» που εκτελεί πλήθος έντυπων μέσων.

«Φτωχοποιήσατε την κοινωνία και πανηγυρίζετε για το πλεόνασμα»

Μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα συνολικού ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζει ως επιτυχία την επιστροφή 650 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι και 700 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου αν πιστεύετε ότι μπορείτε να τον κοροϊδεύετε», τόνισε.
Εδώ και τρία χρόνια το εισόδημα των Ελλήνων μειώνεται ενώ παράλληλα μειώνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι (π.χ καύσιμα, καπνό, αλκοόλ). «Κόψατε το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας (…) δημιουργήσατε τη γενιά των 360 ευρώ».

Αφού η κυβέρνηση διέλυσε και φτωχοποίησε την ελληνική κοινωνία, πανηγυρίζει γιατί ξεπέρασε τους στόχους του πλεονάσματος για το 2017. «Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχετε συμφωνήσει», τόνισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως αυτή η στάση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την διευθέτηση του χρέους προσφέροντας επιχειρήματα στους «καλοθελητές».

Τα ψέματα της κυβέρνησης για μέρισμα και πλεόνασμα

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παρουσιάζουν σαν επιτυχία την επιστροφή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες, αλλά από αυτά τα χρήματα τα 315 εκατομμύρια είναι υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων κατόπιν λάθους- «από πότε αυτό βαφτίζεται κοινωνική πολιτική;» και τα 350 εκατομμύρια είναι ενίσχυση στη ΔΕΗ, επειδή δεν κατάφεραν να εξυγιάνουν την επιχείρηση με «τίποτα».

Υπερφορολόγηση αντί για πάταξη της φοροδιαφυγής


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Όμως ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται διαρκώς προς τα κάτω, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της. Στον αντίποδα υπάρχει υπερφορολόγηση, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανεργίας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει πως χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ενώ η συγκυβέρνηση είχε υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια από την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, «με το ζόρι έχει εισπράξει κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό του επιτελείο ότι έχουν προβεί σε «αφαίμαξη» των πάντων και ιδίως της μεσαίας τάξης, με «ανελέητη», φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, κατασχέσεις, διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών και τεράστια καθυστέρηση απονομής 300.000 συντάξεων.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας