«Δε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»: Έντονη αντίδραση Ακάρ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Έτοιμο για χρήση, σε περίπτωση απειλής, το σύστημα S-400 - Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο»

Έντονη ήταν η αντίδραση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, χωρίς πάντως να την αναφέρει. 

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ‘κανένα τετελεσμένο γεγονός’ σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Δήλωσε επίσης ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί: «Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο».

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντώνται διπλωματικά και επιτόπου, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας. Η προσδοκία μας είναι ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ειδικότερα, που αυξάνουν τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα του λαού τους, βλάπτουν την ευημερία και την ασφάλειά τους, να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες προβοκατόρικες συμπεριφορές τους για εγχώριες πολιτικεςς σκοπιμότητες  και επικεντρωθούν  στην επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω του διαλόγου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, αν και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν επιτρέψαμε  και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας και των Κυπρίων αδελφών μας». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει προσπάθειες να αυξήσει την ένταση. «Η Ελλάδα, από την άλλη, κάνει κάθε είδους προσπάθειες αύξησης της έντασης, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με διεκδικήσεις και απαιτήσεις που ξεπερνούν τη λογική, τη λογική και το νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο κόσμο».

«H Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό εφευρίσκοντας μια έννοια που ονομάζεται "Νεο-Οθωμανική", παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επεκτάθηκε τρεις φορές σε επτά στάδια επιδιώκοντας τη "Μεγάλη Ιδέα" από την ημέρα που ιδρύθηκε και ήρθε ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας». 

«Αγνοεί την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τούρκους με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, κάνει  σχεδόν συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας, συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και βοηθάει και υποστηρίζει ει τρομοκράτες, ειδικά στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αλλά αρνείται ξεδιάντροπα αυτά τα γεγονότα που όλος ο κόσμος γνωρίζει και είναι εξαιρετικά εχθρική απέναντι στους μετανάστες».

«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ασχολείται και με μαύρη προπαγάνδα και με το ψέμα της Γενοκτονίας.Προσπαθώντας να εισβάλει στην Ανατολία ως πιόνι κάποιου πριν από 100 χρόνια, η Ελλάδα επιδίωξε τη θυματοποίηση χωρίς καν να ντρέπεται για την ήττα που υπέστη μπροστά στον τουρκικό στρατό. Επιχείρησε να παρουσιάσει ως γενοκτονία την καταστροφή που προκάλεσε η ίδια.. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα γυρίζοντας ταινίες και στήνοντας τα λεγόμενα μνημεία της γενοκτονίας. Ωστόσο, οι πραγματικές θηριωδίες και η γενοκτονία διαπράχθηκαν από την Ελλάδα στην εξέγερσγ  κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, , στην Τριπολιτσά , και στην προσπάθειά της να εισβάλει στην Ανατολία μεταξύ 1919-1922. Aυτή είναιαλήθεια και την ξέρουν όλοι. Από αυτή την άποψη, αν η Ελλάδα αναζητά γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη».

Βαρύ πλήγμα στα τουρκικά σχέδια με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιφέρει η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο, ωστόσο, η Αθήνα είναι αυτή που υπογράφει διακρατική συμφωνία με το Κάιρo. 

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχωρούν σήμερα Τρίτη στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας ("Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης") σε ειδική τελετή.

Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί τους, ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και ο Σάμεχ Σούκρι.

Πηγή: skai.gr