Του Βασίλη Χιώτη

Λίγο μετά την εποχή του Χρηματιστηρίου και της παταγώδους κατάρρευσής του, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου έθεσε το αμείλικτο δίλλημα στους Έλληνες: «Θέλουμε βούτυρο ή κανόνια;»

Ο ίδιος είχε ταχθεί τότε σαφώς υπέρ του… βουτύρου, επειδή ήθελε να περικόψει τις εξοπλιστικές δαπάνες που είχαν υπερβεί κάθε όριο. Όμως άλλαξε γνώμη λίγα χρόνια αργότερα, όταν έγινε υπουργός Άμυνας.

AΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Το επιχείρημα ίσως τότε να ήταν σωστό, καθώς μετά την κρίση των Ιμίων, επικράτησε μια μακρά νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά είναι εντελώς λάθος σήμερα. Πρώτον γιατί οι γείτονές μας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ προκλητικότητας και πρέπει πια να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και δεύτερον επειδή με το επιχείρημα αυτό, τα μαχητικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες της χώρας έμειναν χωρίς συντήρηση και αναβάθμιση επί δεκαπέντε χρόνια και πλέον παραμένουν αξιόμαχα με πολύ κόπο.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα λοιπόν, το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» ακούγεται σήμερα εντελώς αφελές κι ανόητο. Κι επειδή είναι βέβαιο πως κάποιοι θα το επικαλεστούν και σήμερα, τώρα που ξεκινούν και πάλι τα εξοπλιστικά προγράμματα, ας το σκεφτούν διπλά πριν το πράξουν.

Διότι έτσι όπως κινείται ο Ερντογάν και οι στρατηγοί του, τους τελευταίους μήνες, είναι βέβαιο πως  αν δεν αποκτήσουμε ξανά κανόνια, τότε θα μείνουμε και χωρίς βούτυρο!

Άλλωστε όταν αγοράζεις κανόνια και το κάνεις με τον σωστό τρόπο, μπορείς να επιτύχεις και πολύ καλές συμμαχίες.

Κάποτε αγοράσαμε F-16 για να καλοπιάσουμε τους αμερικάνους κι αυτοί λίγους μήνες μετά αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία!

Αυτός δεν ήταν ένας επιτυχημένος τρόπος για να αγοράσεις κανόνια.

Αν όμως μια κυβέρνηση μοιράσει σωστά τις ανάγκες της σε εξοπλισμούς και τις διαπραγματευτεί αναλόγως (στη προκειμένη περίπτωση σε Γάλλους, Γερμανούς και Αμερικανούς)  τότε μπορεί να επιτύχει τόσο μεγάλη διπλωματική στήριξη, που ίσως να μη χρειαστεί και τα κανόνια.

Κι αν φτάσει στο σημείο η χώρα να έχει αχρείαστα τα κανόνια της, τότε είναι βέβαιο πως θα χορτάσει βούτυρο…