Κλείσιμο

Του Στέλιου Κάνδια


Αγαπητοί κυρίες και κύριοι και μικρά παιδιά τις τελευταίες δυο εβδομάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα θρίλερ καλλιτεχνικό. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ωσάν άλλος Διογένης, ψάχνει με το φανάρι καλλιτέχνες για ένα τηλεμαραθώνιο συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό. Πάνω απο τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και πάνω από 11.000 έφτασαν στη δική μας. 

Όμως ο συμπαθής τραγουδοποιός δε βλέπει φως από τους συναδέλφους του, καθότι στη «μαρκίζα» δε γράφει κάτι πιασάρικο τύπου Κύπρος ή Σερβία, και οι κακοί δεν είναι οι γνωστοί οι Δυτικοί, είναι οι άλλοι, οπότε τα αποθέματα συμπόνιας έχουν εξαντληθεί όπως τα τρόφιμα στη Μαριούπολη. Ο Νιόνιος αναγκάστηκε μάλιστα να απολογηθεί στα κοινωνικά Μήδεια, απευθυνόμενος σε όλα τα μιμίδια που κυκλοφορούν εκεί έξω, ότι ο τηλεμαραθώνιος δε θα είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ των προσφύγων και των ορφανών που υποφέρουν, αλλά κάποιοι είναι ορφανοί από μυαλό. Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ίσως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας στις όχθες του Πρίπιατ μαζί με τον Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Την ίδια ώρα, η πολυάνθρωπη. συναυλία που διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα κάποιοι φοιτητικοί σύλλογοι (εντός ή εκτός εισαγωγικών) με κεντρικό πρόσωπο τη nova πασσιονάρια Νατάσα Μποφίλιου αποτέλεσε έναν αχταρμά, ένα χυλό ο οποίος γίνεται για να γίνει, και εντέλει δεν θίγει κανέναν. Θα πει κανείς, απ' ολότελα καλή και η Μποφίλιου, καθότι πορείες και συναυλίες στη χώρα μας γίνονται παβλοφικά κατά του ΝΑΤΟ και της Αμερικής είτε φταίει το ΝΑΤΟ και η Αμερική είτε δε φταίει, αλλά πες εσύ ότι φταίνε κι η Ρωσία και η Αμερική και το ΝΑΤΟ και το συνδικάτο και ο ιμπεριαλισμός. Γιατί, δε μπορεί, κάπου κάπως κάποτε θα φταίνε. Κι αν δε φταίνε τώρα, θα φταίνε αναδρομικά. Το μέτρο έχει αναδρομικότητα όπως το επίδομα ρεύματος των φοιτητών.

Τουλάχιστον η συναυλία ισαποστακισμού της Μποφίλιου έγινε όπως έγινε. Καλές οι προθέσεις της πιθανότατα, αλλά ο δρόμος προς την (ουκρανική) κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις... Ο τηλεμαραθώνιος του Σαββόπουλου και του Δρογώση θα γίνει ποτέ; Κι αν γίνει θα μαζευτούν τα 13 χιλιάρικα ευρώ που κοστίζει το sporty chic ιταλικό μπουφάν που φόρεσε ο Πούτιν στη συναυλία του Λουζνίκι; Τουλάχιστον ο Βλαδίμηρος μπορεί να κάνει εύκολα συναυλίες γιατί έχει πειθώ.

Αυτές τις στιγμές αναρωτιέσαι τι θα έκαναν σπουδαίες προσωπικότητες της Ιστορίας αν είχαν τα μυαλά σημερινών απογόνων τους. Παραδείγματος χάριν τι θα έπραττε το '40 η Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια της Νίκης, το σύμβολο του εθνικού αγώνα για την ελευθερία. Μα θέλει και ρώτημα; Είναι σα να βλέπω τα δημοσιεύματα:

«Ολοκληρώθηκε εχθές, η πολυάνθρωπος και εκλεκτή συναυλία της λαοφιλούς αοιδού Σοφίας Βέμπο με κεντρικό σύνθημα: "Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας-Σοβιετικής Ένώσεως-Ιαπωνίας-Μεγάλης Βρετανίας"»

Καληνύχτα, άλλως Добраніч αγαπητέ Διονύση.