Το τσουνάμι της βίας και οι γυναικοκτονίες

Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από τα χέρια συντρόφων τους, συζύγων ή ανθρώπων που κάποτε επέλεξαν να πορευτούν μαζί στη ζωή

Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από τα χέρια συντρόφων τους, συζύγων ή ανθρώπων που κάποτε επέλεξαν να πορευτούν μαζί στη ζωή τους, ενώ την ίδια ώρα η παιδική εγκληματικότητα, οι βίαιες επιθέσεις ανήλικων κατά συνομηλίκων τους έχουν προσλάβει διαστάσεις εξαιρετικά ανησυχητικές.

Τι γίνεται, αναρωτιούνται όλοι. Πού υπήρχε αυτή τη βία, ήταν πάντα έτσι, ή μήπως τώρα ξέσπασε και τα περιστατικά καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται;
H αλήθεια, όπως προκύπτει από τα στατιστικά και επιστημονικά δεδομένα, συνηγορεί υπέρ της άποψης, ότι βία πάντα υπήρχε, αλλά ασφαλώς δεν ήταν τόσα και τόσο βίαια τα περιαστικά και βεβαίως δεν είχε περιλάβει τις μικρότερες ηλικίες που τώρα πια πρωταγωνιστούν σε σκληρά περιστατικά σε βάρος συνομηλίκων τους ή μικρότερων παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εμφανίστηκαν πολλά -δυστυχώς καθημερινώς αυξανόμενα- περιστατικά ακραίας και βίαιης συμπεριφοράς και από ανήλικα κορίτσια που επιτίθενται με μένος κατά συμμαθητριών τους ή άλλων παιδιών.

Οι γυναικοκτονίες και η σκληρή βία στους ανήλικους είναι πολυπαραγοντικά φαινόμενα που αγγίζουν πολλές πτυχές της οικογένειας, της παιδείας, των προσωπικών και κοινωνικών αδιεξόδων αλλά και των δυνατοτήτων της πολιτείας να δημιουργήσει πρότυπα ζωής και να εμφυσήσει αξίες.

Ωστόσο, τελευταία τα περιστατικά τόσο των γυναικοκτονιών όσο και της ακραίας βίας ανάμεσα σε ανήλικα κατέδειξαν ότι δεν αρκεί η αυστηροποίηση του νόμου, που ήδη επήλθε, ούτε η εκπαίδευση της αστυνομίας, που είναι εξαιρετικά χρήσιμη, για να αντιμετωπιστούν και να σωθούν τα θύματα από βαρύτατους τραυματισμούς που φθάνουν ως την απώλεια της ζωής τους.

Ολοι, ειδικοί και μη, επισημαίνουν πως οικογενειακό περιβάλλον, γυναίκες, ευάλωτα άτομα, παιδιά, εκπαιδευτικοί και ασφαλώς αστυνομία και δικαιοσύνη οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση για κάθε περιστατικό βίας. Η άποψη που επικρατεί και κυριαρχεί για κακοποιητικά άτομα, ότι θα διορθωθεί, είναι κατά βάθος καλό παιδί, αποδεικνύεται από τα ίδια τα πράγματα ολέθρια προσέγγιση. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει πού μπορεί να φθάσει ένα κακοποιητικό άτομο. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα έρθει η μοιραία στιγμή.

Επαγρύπνηση λοιπόν γιατί δεν μπορεί να υπάρχει στον καθένα μας δίπλα ένας αστυνομικός ή ένας εισαγγελέας...