Κλείσιμο

Του Θάνου Πλεύρη*

Τα έθνη στην Ιστορία μπορούν να είναι περήφανα για την ιστορική  τους διαδρομή και το πώς έχουν επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σε αυτήν εδώ την γειτονιά η Ελλάδα προκειμένου να επιβιώσει ήξερε ότι τίποτα δεν της χαρίζεται και πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Ειδικώς όταν ο απέναντι γείτονας μας η Τουρκία στο πέρασμα της στην ιστορία κατά βάση τα πεπραγμένα της συνδυάζονται με πράξεις που αντιστοιχούν σε ποινικό μητρώο και όχι ιστορικές δάφνες.

Η Τουρκία παραμένει μια χώρα με συμπεριφορές προηγουμένων αιώνων και με νοοτροπία του τραμπούκου της γειτονιάς που νομίζει ότι με τσαμπουκάδες και φωνές θα επιβάλει αυτό που επιθυμεί κόντρα στο διεθνές δίκαιο και τις πανανθρώπινες αξίες. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει το δίκαιο με το μέρος της, έχει την διεθνή στήριξη, αλλά έχει και έναν γείτονα έτοιμο για όλα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλεί στην διεθνή σκακιέρα, όλα τα επιχειρήματα και τις πιέσεις και έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απομονώσουμε την Τουρκία.

Όλες οι χώρες της περιοχής με σαφή στήριξη και του Ισραήλ έχουν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, στην ΕΕ άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο χώρες ευθέως τοποθετούνται υπέρ της Ελλάδος με βασικό πυρήνα την Γαλλία, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους για τις θαλάσσιες ζώνες και ενεργοποιούμε όλες μας τις συμμαχίες.

Η ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα έχει μεγάλη σημασία για την αποτροπή πιο θερμών καταστάσεων. Ακόμη και για αυτές όμως εάν χρειαστεί να έλθουν η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. 

Επιθυμία όλων είναι η ειρήνη χωρίς έκπτωση στα εθνικά μας δίκαια. Την Ειρήνη μπορείς να την επιτύχεις με δύο τρόπους. Ή σηκώνει ο τραμπούκος το χέρι του και σκύβεις το κεφάλι και δεν σε κτυπά, ή σηκώνει ο τραμπούκος το χέρι του και σηκώνεις και εσύ το δικό σου και το σκέφτεται και το κατεβάζει.

Η Ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την εξάντληση του διεθνούς μαραθωνίου για την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά στο σηκωμένο χέρι της Τουρκίας έχει σηκώσει ισχυρά το χέρι όλου του ελληνικού λαού, που με μια  ψυχή μας ζητά καμία υποχώρηση από τα Εθνικά μας Δίκαια.      

Ο Θάνος Πλεύρης, είναι δικηγόρος ΔΝ, Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ