Της Ιωάννας Μάνδρου

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος για τις απειλές, τους εκβιασμούς και τους εκφοβισμούς που δέχθηκε να συγκαλύψει τους υπευθύνους της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, προκαλούν οργή, αποτροπιασμό, αισθήματα απογοήτευσης στους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί σε υψηλά κλιμάκια της κρατικής μηχανής.

Αρχηγός της Πυροσβεστικής, με ύψος μαφιόζου απειλεί τον αξιωματικό να κάνει πίσω στην έρευνα, και αποκαλύπτει ότι υψηλόβαθμοι της Πυροσβεστικής παίζουν με τις φωτιές καίγοντας την Ελλάδα και τις περιουσίες του κόσμου.

Για να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον και να βάλουν υπηρεσιακές τρικλοποδιές, δεν στέλνουν εναέρια μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών σε περιοχές όπου υπηρετούν αξιωματικοί τους οποίους θέλουν επαγγελματικά να εξοντώσουν!.

Αυτά τα λέει αρχηγός (τέως ευτυχώς) του Πυροσβεστικού Σώματος, αποκαλύπτοντας με ανατριχιαστικό τρόπο τη λειτουργία θυλάκων με πρακτικές μαφίας μέσα στον κρατικό μηχανισμό.

Ακόμα και την τότε υπουργό Όλγα Γεροβασίλη ενέπλεξε ο εν λόγω αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για να κατορθώσει να κάμψει την αντίσταση του αξιωματικού, που είχε οριστεί από τον εισαγγελέα πραγματογνώμονας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Από τις αποκαλύψεις αυτές, τις οποίες έφερε στο φώς η "Καθημερινή" και επιβεβαιώθηκαν από τις πολυάριθμες καταθέσεις που έχει δώσει στον ανακριτή ο αξιωματικός πραγματογνώμονας, προκύπτουν πολύ σοβαρά θέματα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Και βέβαια προκύπτουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές από τις εκάστοτε κυβερνήσειςανθρώπων για νευραλγικές θέσεις, οι οποίοι όχι μόνον δεν πληρούν προϋποθέσεις αξιοκρατίας, αλλά βλάπτουν το κράτος, εκθέτουν τα κόμματα και κυρίως  υπονομεύουν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τόσο απλά. Διότι αν επιβεβαιωθούν, όσα αναφέρει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής για τα παιχνίδια με τις φωτιές και την εξόντωση υψηλόβαθμων αξιωματικών, τότε χρειάζεται πολύ βαθύ μαχαίρι για να εξυγιανθούν οι κρατικές υπηρεσίες και να επικρατήσει στοιχειώδης αξιοκρατία.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια και της δικαιοσύνης ακόμα μεγαλύτερη. Το έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. Έρευνα σε βάθος και ξήλωμα του παρακράτους, για να μην συνεχιστεί ο θεσμικός εκτροχιασμός.