Του Στέλιου Κάνδια

Η είδηση μάλλον πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, του επελαύνοντα κορωνοϊού και της κυβερνητικής αμηχανίας στην επίλυση του ποδοσφαιρικού γόρδιου δεσμού.

Το “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στην επιψήφιση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (ΜDCA), που η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει, ήταν το deja vu της έγκρισης των συμβάσεων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Πρόκειται για συμβάσεις που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τον Οκτώβριο έπεσαν πάλι στο “παρών” της μείζονος αντιπολίτευσης. Οπότε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκ νέου ετεροχρονισμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Go figure που λένε και στο χωριό μου τη γραφική Κερατέα.

Ενόσω η δημοσκοπική ψαλίδα με την κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει πεισματικά μεγάλη, οι εναγώνιες προσπάθειες εξεύρεσης αντιπολιτευτικού λόγου και βηματισμού στην Κουμουνδούρου γεννούν αμηχανία και προξενούν σπασμωδικές κινήσεις σε σειρά θεμάτων. Η λογική της μη στήριξης της επωφελούς αναβάθμισης της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, με το καινοφανές (ή μάλλον κενοφανές) επιχείρημα ότι πρώτα η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά είναι μια... παράλογη λογική. Οι ΗΠΑ -και ειδικά η εκδοχή των ΗΠΑ του Τραμπ- δεν εκβιάζονται, πείθονται όσο αυτό είναι δυνατόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει “ψύχραιμη αντιπολίτευση”, αλλά ακολουθεί Παβλοφικά τον επιθετικό του λαϊκισμό γιατί αυτή είναι η πραγματική του φύση. Θέλει να υπενθυμίζει κάποιες κυβερνητικές του αποφάσεις, αλλά σαν Ιφιγένεια θυσιάζει άλλες για να βρει κάτι από τον παλιό του αντιαμερικανισμό και τον “οικολογικό χαρακτήρα” του δίχως να πείθει κανέναν. Τα άλλοτε συμπαγή ανθρώπινα τείχη των αντιμνημονιακών συλλαλητηρίων έγιναν φιλέ τένις.

Ψιμυθιωμένος αντιαμερικανισμός που δεν είναι ακριβώς αντιαμερικανισμός (το “όχι” έχει κόστος, το “παρών” είναι ανώδυνο) αλλά μήτε και πρότεροι Τσιπρικοί χαριεντισμοί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Ψηφιακό remaster της ψυχαγωγικής εκπομπής "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" για τον ΣΥΡΙΖΑ Τουβου, αντιαμερικανισμός μέχρι την πλατεία Συντάγματος, με συγκεκριμένη δοσολογία, σε ορισμένο υψόμετρο, όχι και τόσο ψηλά γιατί ζαλιζόμαστε αντιπολιτευτικά. Στα υψίπεδα του κολάν χωρίς αντιπολιτευτικό οξυγόνο. Σιγά μη σκίσουμε κανά καλσόν.