Tα τραύματα των υποκλοπών και οι αναγκαίες κινήσεις

Οι καταγγελίες είναι καταγγελίες και η διερεύνηση τους, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ομαλή πορεία της δημοκρατίας και για τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών σε κλίμα, που θα είναι σε θέση, να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις επικοινωνιών, κορυφαίων υπουργών, συγγενικών τους προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών προκαλούν, όταν είναι φυσικό, πολιτικές σκληρές αντιπαραθέσεις και οξείες τοποθετήσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο οι καταγγελίες είναι καταγγελίες και η διερεύνηση τους, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ομαλή πορεία της δημοκρατίας και για τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών σε κλίμα, που θα είναι σε θέση, να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ασφαλώς και το θέμα των παρακολουθήσεων είναι ένα από τα σημαντικά και σοβαρά θέματα, που σχετίζονται άμεσα με το κράτος δικαίου, την διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων για την υγεία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ομως οι καταγγελίες, που εκ της φύσεως τους είναι σοβαρές, οφείλουν να ακολουθούνται από στοιχεία ικανά να τις τεκμηριώσουν, ώστε η δικαιοσύνη να μπορέσει να βγάλει άκρη για τι πραγματικά έχει συμβεί.

Για να μην οδηγηθούμε, αν τα καταγγελόμενα τεκμηριωθούν, όπως έχει συμβεί, πολλές φορές στο παρελθόν, σε καταλήξεις, που δεν ήταν συνυφασμένες με την αναζήτηση της αλήθειας αλλά με τους όποιους- κρίθηκε κάθε φορά- πολιτικούς συμψηφισμούς, που εκλαμβάνονται, πάντα από τους πολίτες, ως διαδικασίες κουκουλώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και με τις πολιτικές πρακτικές σε περιόδους πολιτικής όξυνσης.

Οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, που λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων, προσφέρονται πλέον για σοβαρότατες παραβιάσεις του ιδιωτικού βίου δημοσίων προσώπων, είναι ουσιαστικό πρόβλημα της δημοκρατίας. Επ αυτού δεν αντιλέγει κανείς.

Η κυβέρνηση, που βάλλεται τώρα για εμπλοκή στις παρακολουθήσεις, οφείλει άμεσα, ίσως χθες, να λάβει μέτρα για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτικών, δημοσιογράφων και γενικά των πολιτών.

Δεν μπορεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας και οποιοδήποτε συμφέροντος να διασπάται ο σκληρός πυρήνας των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, ο οποίος επιθυμεί - και έτσι επιβάλλεται- να ζει, να δραστηριοποιείται με νομιμότητα και ασφαλής στα πλαίσια της δημοκρατίας, δυτικού τύπου την οποία όλοι οφείλουμε να απολαμβάνουμε, χωρίς εξαιρέσεις.

Άλλωστε οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών δεν είναι θέμα που βλάπτει μόνον στο εσωτερικό της χώρας, δηλωτικό σύνθετων προβλημάτων δημοκρατίας,αλλά συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικών εικόνων για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και έξω σε μια εποχή, με ρευστότητα, δυσκολίες, ανατροπές και κινδύνους στα εθνικά θέματα.