Του Βασίλη Χιώτη

Αν κρίνουμε από την συμπεριφορά των Ελλήνων από χθες που ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση των περιορισμών, θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο Μάιο.

Οι «υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι πολίτες» που ευχαριστεί σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση  επειδή κλείστηκαν στο σπίτι επί ένα μήνα, ξεχύθηκαν μονομιάς σε δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, πριν καν αρθούν οι απαγορεύσεις στη κυκλοφορία τους.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Πριν ανοίξει καν το παραλιακό μέτωπο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, οι κάτοικοι της περιοχής επανήλθαν στις συμπεριφορές που οδήγησαν στο σφράγισμά τους.

Πριν καταργηθεί ή άδεια εξόδου από το σπίτι με SMS και πριν ανοίξουν καν τα πρώτα καταστήματα,  η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους αυξήθηκε θεαματικά.

Αυτά τα δύο σημάδια μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως οι Έλληνες δεν έγιναν πιο υπεύθυνοι λόγω του κορωνοϊού. Απλώς πειθάρχησαν στους περιορισμούς γιατί φοβήθηκαν τις κυρώσεις!

Αν δεν υπήρχαν τα πρόστιμα και ο φόβος του αστυνομικού στους δρόμους και στο εξοχικό του θα πήγαινε ο Έλληνας το Πάσχα και το αρνί του στη σούβλα θα έβαζε και το γλέντι του θα έκανε.

Τώρα που η διαταγή «μείνε στο σπίτι» έγινε απλή σύσταση, ο έλληνας θα τη γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ο έλληνας δεν καταλαβαίνει από συστάσεις. Καταλαβαίνει μόνο κυρώσεις…

Τώρα που το πρόστιμο θα πέφτει σε όποιον δεν φοράει μάσκα, θα βγαίνει από το σπίτι, αλλά απλώς θα φοράει μάσκα. Κι όταν καταργηθεί το πρόστιμο για τη μάσκα θα την πετάξει κι αυτήν.

Γι αυτό και η δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορονοϊού θα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Στη πρώτη φάση που φοβόμαστε τη νόσο αλλά και τον αστυνομικό και παραμείναμε στο σπίτι.

Στη δεύτερη φάση που ο αστυνομικός θα έχει μικρότερο ρόλο θα βγούμε περισσότερο και περισσότεροι και θα νοσήσουμε περισσότεροι.

Θα πάμε στη ταβέρνα περισσότεροι από τέσσερις. Θα πάμε στην οργανωμένη παραλία και θα σύρουμε την ξαπλώστρα δίπλα στον κολλητό μας.

Γι αυτό και ίσως οι απαγορεύσεις επιστρέψουν στη ζωή μας πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζουμε. Αλλά κι αν δεν επιστρέψουν το καλοκαίρι, θα επιστρέψουν το Φθινόπωρο.
Μακάρι να παραμείνουμε πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι και να αποφύγουμε νέα καραντίνα. Αλλά προς το παρόν φαίνεται απίθανο...